Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 januari 2019

  Regeringen agerar efter polsk slakteriskandal

  Ett slakteri som medvetet köper in sjuka kor och säljer köttet med hjälp av korrupta veterinärer har avslöjats av ett polsk tv-program. Nu har Polens statliga chefsveterinär beordrat skärpta inspektioner och kontroller i landets slakterier.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Skandalen bröt ut efter att tv-bolaget TVN:s granskande program Superwizjer lät en reporter ta anställning och wallraffa på ett slakteri i staden Ostrow Mazowiecka i östra Polen. Med dold kamera filmade han hur sjuka kor som knappt kunde stå på benen släpades in i slakteriet. I vissa fall skars tumörer bort från slaktkropparna. Ansvarig veterinär fanns inte på plats men ska följande morgon ha skrivit på de intyg som krävdes för att köttet skulle kunna säljas, skriver Agrarheute.

  — Patryk Szczepaniak (@szczepaniak_p) January 27, 2019

  En polisundersökning är inledd liksom ett arbete inom EU för att spåra var köttet från slakteriet har tagit vägen, uppger The Scottish Farmer. Farhågor finns om att kött från hundratals slaktkroppar redan har nått konsumenterna.

  I förra veckan gjorde polska myndigheter en nattlig räd mot slakteriet från tv-inslaget. Åtta sjuka kor hittades och fick avlivas.

  Enligt den wallraffande reportern Patryk Szczepaniak räknade han till 28 sjuka kor som var så sjuka att de inte kunde stå på benen under de tre nätter då han jobbade nattskift på slakteriet. Därefter kunde tv-teamet på avstånd iaktta hur lastbilar kom med sjuka kor fem nätter i rad.

  Polen är den sjunde största nötköttsproducenten i EU.

  — Christian Davies (@crsdavies) January 27, 2019

  Relaterade artiklar

  Till toppen