Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 mars 2017

  Rävjakt till förmån för barncancer

  "Jagar man räv ska det vara tyst." Stor uppslutning vid rävjakt i Nybbletrakten, söder om Kristinehamn.

   Samling vid gården och så småningom kunde man räkna in 88 betalande jägare
  Samling vid gården och så småningom kunde man räkna in 88 betalande jägare FOTO: Mari Nälsén

  Arrangemanget inbringade 11 260 kronor till barncancerfonden.

  – Det är helt otroligt att det kommer så många människor, sa Daniel Sjölund, initiativtagare och jaktledare.

   Trångt i hästtransporten men inga sura miner för det.
  Trångt i hästtransporten men inga sura miner för det. FOTO: Mari Nälsén

  Klockan är före sju på morgonen men rävjägarna är på plats. Parkeringen som ställts i ordning på åkern intill gården i byn Räverud är nästintill full. Ur bilarna kliver jägarna och samlar ihop sig i grupper på gårdsplanen framför carporten. Det doftar kaffe, cigarett- och brandrök.

   Angelica Åhlfeldt och hennes posavski gonic, en stövvarras från Kroatien. Daisy heter hunden som hade minst två rävar uppe på benen under dagen.
  Angelica Åhlfeldt och hennes posavski gonic, en stövvarras från Kroatien. Daisy heter hunden som hade minst två rävar uppe på benen under dagen. FOTO: Mari Nälsén

  Samarbetande jaktlag

  Dagens rävjakt är ett samarbete mellan sex olika jaktlag i närheten av Nybble: Räverud, Ingelsrud, Frosterud, Bjurvik, Hygn och Udderud. Det ger nästan 3000 hektar jaktmark att röra sig på. En grupp på fem personer har arbetat med arrangemanget i en månads tid.

  Det är det andra året som välgörenhetsjakt till förmån för Barncancerfonden genomförs och man hoppas att det ska bli återkommande varje år.

  – Förra året var vi 82 personer och jag tror att vi är minst lika många nu, säger Nicklas Ohlzon, en av initiativtagarna.

   Arrangör och jaktledare Nicklas Ohlzon och Daniel Sjölund håller koll på var hundarna befinner sig.
  Arrangör och jaktledare Nicklas Ohlzon och Daniel Sjölund håller koll på var hundarna befinner sig. FOTO: Mari Nälsén

  Har jagat vildsvin

  Bakgrunden är de gemensamhetsjakter som genomförts på vildsvin i området under en rad av år. Det har fungerat bra och när jakttiden gått ut för nästan allt jaktbart vilt passar det bra att avsluta säsongen med en rävjakt.

  Varför Barncancerfonden?

  – Jag tror att alla tycker att det är dit pengarna ska gå, barn som är sjuka, det finns nog inga som förtjänar välgörenhet mer än de, säger Daniel Sjölund.

   Kristina Johansson och Elisabeth Sjölund tar betalt och säljer lotter.
  Kristina Johansson och Elisabeth Sjölund tar betalt och säljer lotter. FOTO: Mari Nälsén

  Sponsrades av lokal handlare

  Att vara med på dagens jakt kostar 150 kronor. Då ingår en burk läsk och en grillad hamburgare efter avslutad jakt.

  – Handlaren i Skottlanda, en by i närheten, kommer hit och grillar hamburgare till oss. Han tar bara självkostnadspris så att så mycket pengar som möjligt ska kunna gå till barncancerfonden. Det kommer även att säljas lite annat som kaffe och kakor och vi har ett lotteri med fina priser berättar Daniel Sjölund.

   Gott med hamburgare efter en dag i skogen då Robin Sjölund fick hjälpa pappa med jaktlederiet.
  Gott med hamburgare efter en dag i skogen då Robin Sjölund fick hjälpa pappa med jaktlederiet. FOTO: Mari Nälsén

  Åker ut i hästtransport

  Jägarna tar sig ut på pass i hästtransporter. Varje plats är noga utmärkt och trots att det är över 80 jägare som deltar går det förvånansvärt smidigt att få ut dem i skogen.

  Strax efter åtta är alla på pass och det släpps rävhundar som har till uppgift att söka upp rävarna och driva dem mot jägarna.

  Daniel Sjölund står inte på pass, han är jaktledare med det övergripande ansvaret och betraktar jakten från utsidan. Om det händer något måste han finnas tillgänglig.

  – Det finns ingen anledning att stå på pass själv när det ringer och låter hela tiden, säger han och försöker svara i både jaktradio och telefon samtidigt. Jagar man räv ska det vara tyst.

   Ett glatt gäng på väg ut på pass.
  Ett glatt gäng på väg ut på pass. FOTO: Mari Nälsén

  Kyligt väder

  Det blåser snålt, temperaturen ligger runt nollan och det har kommit några centimeter snö. Det blir snart kallt ute i skogen. Men det händer saker därute. Rävarna är ute och rör på sig och på flera av passen har räv varit synlig förutom en och annan älg.

  Jägarna kommer från när och fjärran, vissa har åkt tiotals mil för den här jakten som marknadsförts flitigt via sociala medier.

  – De flesta tillhör inte våra lokala jaktlag utan kommer utifrån, säger Nicklas Ohlzon.

   Smålandsstövaren Nickel på väg ut på rävsök. Hundföraren heter Rickard Andersson.
  Smålandsstövaren Nickel på väg ut på rävsök. Hundföraren heter Rickard Andersson. FOTO: Mari Nälsén

  Ingen räv

  Jaktlyckan vill sig inte men ska man vara riktigt ärlig är det kanske inte det som är vitsen egentligen.

  – Skjuts det räv är det en bonus men hela vitsen är ju att göra något tillsammans och samla in pengar till välgörenhet, säger Daniel Sjölund.

  Efter en förmiddag i skogen bryter man jakten utan att det fällts någon räv. Men istället kan man räkna in 88 betalade jägare och en summa till barncancerfonden på 11 260 kronor.

  Fakta: Rävjakt med stövare

  Under rävjakt kan man använda sig av drivande hundar, ofta stövare av olika raser. Hunden söker aktivt efter rävspår, så kallade slag och när den kommer tillräckligt nära räven börjar den driva den.

  Syftet är att hunden ska driva räven till jägarnas pass. En räv buktar ofta stort och ett rävdrev kan pågå under många timmar. Det händer att räven går i gryt och då kan man använda hundar, ofta mindre hundar som exempelvis terriers för att jaga ut den.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen