Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juli 2018

  Kulturärt gör succé på restaurangborden

  Rättviksärten har odlats i Dalarna i över 500 år, men försvann från åkrarna när jordbruket mekaniserades. Nu odlas den på nytt av Jonny Jones på Masesgården i Östbjörka, på uppdrag av Nordisk Råvara.

  Noma i Köpenhamn, Solgårdskrogen i Rättvik och Fotografiska i Stockholm är tre exempel på restauranger där man kan hitta rättviksärtor på menyn. Ärten tros ha odlats i Dalarna sedan Gustav Vasas tid, men konkurrerades ut på 50-talet av mer kommersiella sorter.

  – Den är väldigt smakrik och har ett bra innehåll av olika aminosyror. Jag vet att man till exempel har gjort väldigt god falafel på den på en restaurang, säger Gunnar Backman, som driver Nordisk Råvara AB tillsammans med Tomas Erlandsson.

   Kravbonden Jonny Jones odlar 0,7 hektar rättviksärtor i sommar.
  Kravbonden Jonny Jones odlar 0,7 hektar rättviksärtor i sommar. FOTO: Karin Janson

  Stor efterfrågan

  Nordisk Råvara startade för två år sedan, med syftet att odla och sälja kulturarvsgrödor till grossister och restauranger. Odlingen sker på kontrakt med Kravodlare i hela landet och förutom olika typer av gråärtor odlas även till exempel quinoa, bondbönor och matlupin.

  – Mottagandet har varit enormt, det finns en stor efterfrågan på växtbaserad mat nu samtidigt som många restauranger söker produkter som är speciella och har bra smak, säger Gunnar Backman.

  Rättvik – ett självklart val

  En devis som Nordisk Råvara försöker efterleva är rätt gröda för rätt jord. När de kom i kontakt med Rättviksärtan via programmet för odlad mångfald på SLU var det självklart att den skulle odlas i Rättvik. De tog kontakt med Kravbonden Jonny Jones i Östbjörka. Han odlade 0,7 hektar första året, fem hektar andra året och i år växer sju hektar Rättviksärtor på åkrarna runt gården Mases.

  – Det var inte så mycket att fundera på, jag tyckte att det lät intressant och hade ju en garanti på att Nordisk Råvara skulle köpa upp skörden. Vi samodlar ärtorna med havre, annars lägger de sig ner. Havren skiljer jag ut och säljer separat, säger Jonny Jones.

   Rättviksärtor samodlas med havre för att de inte ska lägga sig.
  Rättviksärtor samodlas med havre för att de inte ska lägga sig. FOTO: Karin Janson

  Bra skörd trots torkan

  Jordarna kring gården är kalkrik morän med varierande lerhalt.

  – Jorden är genomsläpplig och håller samtidigt kvar fukten, vilket gör att vi får en rätt bra skörd i år trots att det var torrt i början av sommaren. En fördel med ärtorna är att de binder kväve och därför behöver man inte gödsla. Redan när Carl von Linné var ute på sin Dalaresa 1734 konstaterade han bönderna kring Siljan odlade med växelföljd, vilket var ovanligt på den tiden. När man plöjde ner ärtstjälkarna fick man en gödslingseffekt året efter. Då odlade man korn och Rättvikskornet var vida känt för sin goda kvalitet, berättar Jonny Jones.

   Rättviksärtor trivs bra i de kalkrika moränjordarna i Rättvik.
  Rättviksärtor trivs bra i de kalkrika moränjordarna i Rättvik. FOTO: Karin Janson

  Stort nätverk

  Nordisk Råvara har byggt upp ett nätverk med ett 30-tal odlare, där de flesta finns i södra delen av landet. Men planer finns på att kontraktera odlare i Härjedalen och Umeå. Om utvecklingen fortsätter kan vi hitta deras produkter i matbutiken i framtiden.

  – En del av vårt sortiment kommer redan ut i specialbutiker, men att nå hela konsumentmarknaden är en oerhörd utmaning. Vi behöver större distribution för att klara det och det är oerhört kostsamt. Det är absolut ett mål, men än så länge bygger vi upp företaget genom att sälja till grossister och restauranger, säger Gunnar Backman.

  LÄS MER: Tvingades kassera alla åkerbönorLÄS MER: Intresset för gödselseparering ökar snabbt

  Fakta Rättviksärten

  Rättviksärten har odlats kring sjön Siljan sedan 1400-talet. Förr malde man ärtorna till mjöl och bakade bröd på dem, så kallade ärtbullar.

  En stor anledning till att ärtorna har överlevt är Bengt och Birgitta Eskils i Backa i Rättvik, som odlat dem småskaligt i många år.

  Fakta Masesgården

  Ägare: Jonny Jones

  Ort: Östbjörka, Rättvik

  Företagsform: Enskild firma

  Inriktning: Spannmål, ett 20-tal nötkreatur och en mindre fårbesättning

  Areal: 70 hektar varav 40 hektar Kravodlat spannmål och 30 hektar vall

  Relaterade artiklar

  Till toppen