Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 november 2018

  Rätten: Polisen skulle ha avlivat fåren på plats

  Polismyndigheten stämde gårdsägaren och begärde drygt 240 000 kronor i ersättning för omhändertagande och avlivande av 38 misskötta får. Tingsrätten anser att fåren borde ha avlivats direkt på platsen och sänker därför ersättningen till en tiondel av det begärda beloppet.

   Tingsrätten sänker ersättningen till Polismyndigheten till en tiondel av det begärda beloppet.
  Tingsrätten sänker ersättningen till Polismyndigheten till en tiondel av det begärda beloppet.

  Det var 2012 som Länsstyrelsen i Skåne genomförde en kontroll och beslutade att omedelbart omhänderta 38 misskötta får.

  Två veckor senare beslutade de att fåren skulle säljas. Något som dock inte skedde, troligen för att fåren var i så dåligt skick att det inte gick att hitta köpare.

  Ytterligare tre och en halv vecka senare ändrade Länsstyrelsen beslutet till att fåren i stället skulle avlivas, något som skedde följande dag.

  Därpå skickade Polismyndigheten en faktura till gårdsägaren på 241 805 kronor plus ränta för omhändertagande med transportbil och uppstallning. En summa som hade blivit ännu högre om inte flera av fåren självdött under stallningen i sviterna av den tidigare vanvården.

  Oklart vem som ägde fåren

  Gårdsägaren hävdade att fåren inte varit hans, och att han hyrt ut stall, loge och hagar till en annan person som i sin tur hyrt ut till tre andra personer. Han betalade inte fakturan och det efterföljande inkassokravet, varpå Polismyndigheten stämde honom.

  I domen, som ATL har tagit del av, slår tingsrätten fast att det är okänt vem som äger fåren, men att gårdsägaren är att betrakta som djurhållare och därmed betalningsansvarig.

  Med hjälp av vittnesmål från en erfaren djurskyddsinspektör slår rätten fast att det handlade om bedrövlig djurhållning, där enligt vittnet hälften av fåren var ”klass ett på en femgradig skala”, vilket innebär att de misskötts under en lång tid. I hagen fanns även självdöda får.

  Borde ha avlivats på plats

  ”Mot bakgrund av vad som framkommit om fårens skick står det helt klart att omhändertagandet av fåren var omotiverat”, skriver tingsrätten i sin dom.

  Rätten menar att fåren borde ha avlivats direkt på plats och att gårdsägarens betalningsskyldighet ska sättas ned till ett belopp som motsvarar kostnaden ifall detta hade skett: 26 538 kronor.

  Rätten beslutar också att vardera parten ska stå för sina egna rättegångskostnader.

  Relaterade artiklar

  Till toppen