Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juni

  Rätt sortval kan ge fin rapsmästartitel

  Egonsborg

  Med det låga trycket från skadegörare får sort och växtnäring avgörande betydelse i rapsmästartävlingen i år, tror tävlingsledare Albin Gunnarson, som visade runt bland tävlingsparcellerna.

   Visning av rapsmästarefältet på Egonsborg i soligt och varmt väder.
  Visning av rapsmästarefältet på Egonsborg i soligt och varmt väder. FOTO: Malin Eborn

  Det var en mindre samling besökare som deltog i rundvisningen på Egonsborg utanför Trelleborg. Visningar gjordes i omgångar och deltagarantalet begränsades på grund av coronarestriktionerna.

  – Nu är vi i ett läge när alla åtgärder är gjorda. Vi kan gärna ta emot lite mer regn och vi vill ha värme också så att vi ska få full matning i skidorna, säger Albin Gunnarson.

  I tävlingen som anordnas av Södra Sveriges frö- och oljeväxtodlare tävlar fyrtio svenska och internationella lag om att få högst råfettskörd. Enligt tävlingsreglerna har max 12 åtgärder fått utföras från sådd till skörd.

  Tidig gödning kan ha gett försprång

  Sett ovanifrån är tävlingsfältet ett schackbräde av gröna nyanser som beror både på sortegenskaper men också vilka behandlingar som gjorts.

  – Just nu är det kanske lite svårt att se vilka parceller som ser riktigt bra ut. Det är jättesvårt att skörda raps med ögat, säger han.

  Han har ingen topplista på vilka lag som kan vinna men tror att lagen som kom ut med gödning vid det första tillfället under våren, den 6 mars, kan ha ett litet försprång. På grund av regn dröjde det 14 dagar innan det gick att komma ut igen.

  – När insektsförekomsten har varit extremt låg och smittotrycket av exempelvis bomullsmögel verkar vara tämligen lågt handlar det nog mer om sort och växtnäring, säger han.

   Det bjöds på korv med bröd på Egonsborg utanför Trelleborg efter visningen.
  Det bjöds på korv med bröd på Egonsborg utanför Trelleborg efter visningen. FOTO: Malin Eborn

  Fler marknadsför biostimulanter

  På startfältet finns nitton olika sorter samt fyra led med sortblandningar.

  Han påpekar också att flera av lagen använt olika typer av biostimulanter.

  – Det blir mycket intressant att se hur de presterar. Går det bra får vi gräva mer i detta, går det dåligt kanske vi glömmer bort dem, säger han.

  Tidigare har det varit lite mindre nischade företag som marknadsfört biostimulanter men nu satsar även de större kemiföretagen på dessa produkter, berättar han.

  – Då finns det också en forskningsportfölj bakom och kanske större muskler att faktiskt bedriva odlingsutveckling lokalt i fältförsök vilket varit svårt tidigare, säger han.

   Albin Gunnarson, tävlingsledare, berättade om lagens åtgärder.
  Albin Gunnarson, tävlingsledare, berättade om lagens åtgärder. FOTO: Malin Eborn

  Inga utländska besök

  Tävlingen har kunnat genomföras på ett bra sätt trots coronautbrottet menar han. Värdgården Egonsborg som drivs av Ebbe Persson har nästan dagligen fått besök i tävlingsfältet av intresserade lantbrukare. Däremot har utländska tävlingsdeltagare inte kunnat besöka sina parceller under våren.

  Under april ordnades en webbsänd filmvisning från fältet i stället för Rapsdagen som vanligtvis drar hundratals besökare, som ATL rapporterat om. I slutet på oktober är förhoppningen att vinnaren ska kunna presenteras på en oljeväxtkonferens på Alnarp. Går inte detta på grund av fortsatta restriktioner blir det en digital avslutning i stället.

  Relaterade artiklar

  Till toppen