Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 februari 2017

  Rätt maskin ger stora vinster

  Genom att välja rätt skogsmaskin i rätt skog kan drivningskostnaderna minska med 2,5 - 6,5 procent.

   Genom att välja rätt skogsmaskin i rätt skog kan drivningskostnaderna minska med 2,5 - 6,5 procent.
  Genom att välja rätt skogsmaskin i rätt skog kan drivningskostnaderna minska med 2,5 - 6,5 procent. FOTO: Rolf Segerstedt

  Skogforsk har gjort en studie av maskinresursoptimeringar på SCA Skog AB i Medelpad och Västerbotten. Den största potentialen ligger i att välja rätt maskinsystem till rätt trakt. Det beror på att avverkningskostnaderna står för cirka 90-95 procent av totalkostnaden, där rese- och flyttkostnader ingår. Det finns därför en potential i att öka aktionsradien för avverkningslagen.

  Entreprenörerna tilldelas trakter som deras maskiner är högproduktiva och lönsamma i, och det medför samtidigt att avverkningskostnaderna blir lägre för uppdragsgivaren.

  Å andra sidan finns det också en mjuk dimension som måste beaktas i affären mellan beställare och uppdragstagare. Mer och längre resor för entreprenörer och maskinförare kan innebära en krångligare arbetssituation, sett till bland annat familjeförhållanden, arbetsmiljö och olycksrisker vid resor.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen