Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 maj

  Raset för kronan fortsätter

  Kronans utförslöpa fortsätter på torsdagsförmiddagen. – Vi rear ut svenska tillgångar, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

   Vid svensk stängning var kronan 7 öre svagare mot dollarn på 9:55 och 5 öre svagare till 10:68 mot euron, jämfört med klockan 12.00 i tisdags.
  Vid svensk stängning var kronan 7 öre svagare mot dollarn på 9:55 och 5 öre svagare till 10:68 mot euron, jämfört med klockan 12.00 i tisdags. FOTO: Mostphoto

  Vid svensk stängning var kronan 7 öre svagare mot dollarn på 9:55 och 5 öre svagare till 10:68 mot euron, jämfört med klockan 12.00 i tisdags. Tidigare på morgonen var kronans växelkurs mot dollarn inte långt från den svagaste nivån någonsin, medan 10:70 tillfälligt bröts mot euron.

  Nettorörelserna för såväl svenska som övriga europeiska räntor är små.

  Riksbanken arbetar mot är ett inflationsmål på 2 procent, är svaret från riksbankschefen Stefan Ingves.

  – Sverige har ett inflationsmål. Sverige har inte ett växelkursmål, säger riksbankschefen Stefan Ingves om utvecklingen.

  Ingves pekar även på att en faktor som pressar kronan nedåt är att det förs en stramare penningpolitik, med högre styrräntor, i stora länder i omvärlden.

  Pekar på problem

  Enligt Stefan Ingves är varken nivå eller förändringar av växelkursen något Riksbanken tar hänsyn till som ett mål, även om växelkursen påverkar svensk ekonomi på olika sätt – bland annat i form av högre importpriser och mer konkurrenskraftiga svenska exportpriser.

  I sitt inlägg trycker riksbankschefen på att inflationsmålet på 2 procent i princip har uppnåtts under 2017–2018, bland annat med hjälp av en styrränta som under större delen av året låg på rekordlåga minus 0,50 procent och ett historiskt stort program för stödköp av svenska statsobligationer.

  Det fanns under 2018, fram till februari i år, även ett särskilt mandat till valutaintervention om kronan skulle stärkas för snabbt.

  Robert Bergqvist håller med Riksbanken om att inflationsmålet har uppfyllts 2018. Men han pekar samtidigt på en rad problem med hur Riksbankens kommunikation har påverkat växelkursens utveckling.

  ”Det behövs mer analys”

  Enligt Bergqvist har Riksbanken å ena sidan i tal och kommentarer från direktionsmedlemmar och med mandatet att göra snabba interventioner på valutamarknaden pratat ned kronans värde. Samtidigt har Riksbanken i sina penningpolitiska rapporter haft prognoser som pekat mot en starkare kronkurs.

  Denna kommunikation är för otydlig och ger en rad oönskade effekter, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

  Han pekar på en utbredd oro för effektivitetsförluster i svensk exportindustri, som skyddas av den svagare kronan då deras varor blir billigare på världsmarknaden. Dessutom urholkar den svagare kronan svenska hushålls och importföretags köpkraft.

  – Sedan innebär den här konsekventa valutapolitiken, asymmetriska politiken, att vi rear ut svenska tillgångar, säger Robert Bergqvist.

  – Det behövs mer analys och utvärdering av Riksbankens valutapolitik, tillägger han.

  Lägsta utfallet sedan 2013

  Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser var oförändrat 50,8 i april jämfört med i mars. Sedan april förra året har indexet fallit med hela 19,5 indexenheter.

  Nordeas chefanalytiker konstaterar i ett kundbrev att det är det lägsta utfallet sedan 2013 och att det handlar om ”frusna blommor snarare än om gröna skott”.

  Brexitoro

  Pundet har stärkts något, delvis i spåren av signaler om att premiärminister Theresa May och Labourledaren Jeremy Corbyn kan närma sig en kompromiss och May vara redo för eftergifter för att ro brexitavtalet i hamn.

  USA-räntorna steg och dollarn stärktes på onsdagen efter att Fed-chefen Jerome Powell kallat den låga inflationen för övergående och dragit bort en del förväntningar om en förestående räntesänkning.

  Jerome Powell sade, efter räntebeskedet om oförändrade styrräntor, att vissa ”övergående” faktorer kan ligga bakom nedgången i kärninflationen, och Fed räknar med att kärninflationen kommer att vända upp mot 2 procent framöver.

  Han såg inte några starka skäl för att ändra räntan i någon riktning. Ekonomin fortsätter vara på en hälsosam väg, och kommittén tror att den nuvarande hållningen är lämplig.

  Dollarn starkare

  Tidigare har det varit 50/50-läge för en sänkning till september men enligt CME:s Fed watch tool indikerar marknadens prissättning nu en sannolikhet på cirka 70 procent att Fed lämnar oförändrat då och 50 procent att räntan är oförändrad året ut.

  Nästa test för dollarn blir fredagens jobbrapport. ADP:s enkät visade på 275 000 fler sysselsatta i privat sektor i april, klart mer än väntade 180 000, även om korrelationen med den officiella jobbrapporten varit svag. Där väntas en total sysselsättningsökning med 185 000 enligt Reuters enkät.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen