Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juli

  Rapsolja en framgångssaga för Gunnarshögs gård

  Hammenhög.

  Det var inte någon succé från början när rapsoljan började tillverkas på Gunnarshögs gård på Österlen. Men i dag lever rapsen upp till visionen guldet från Österlen.

   Anja Persson är ansvarig för besöksverksamheten, gårdsbutiken, kaféet och webbshopen på Gunnarshögs gård utanför Hammenhög på Österlen.
  Anja Persson är ansvarig för besöksverksamheten, gårdsbutiken, kaféet och webbshopen på Gunnarshögs gård utanför Hammenhög på Österlen. FOTO: Anahita Arai

  Det första som syns när man närmar sig Gunnarshögs gård genom allén är den eleganta men lite strama huvudbyggnaden i tegel. Fram till slutet av 1990-talet bedrevs det traditionellt jordbruk på gården. 1996 började ägaren Gunnar Nilsson tillverka rapsolja som var tänkt att användas som drivmedel, den goda oljan med nötsmak hade ännu inte blivit populär som livsmedel:

  – Det var mycket tal om miljövänliga alternativ som drivmedel på 1990-talet, Gunnar odlade även salix, säger Anja Persson som i dag tillhör familjen och arbetar på gården tillsammans med sin sambo Erik, svärfar Gunnar och svärmor Lisbeth Nilsson.

  Började sälja på lokala marknader

  Tyvärr var det inte så enkelt som Anja Perssons svärfar trodde och rapsolja som drivmedel till traktorer blev aldrig någon succé. I stället tryckte han upp etiketter och sålde rapsolja som livsmedel på lokala marknader. I dag är Gunnarshögs gård ett livsmedelsföretag och producerar 2 000 kubikmeter rapsolja om året. Till gården hör 85 hektar och här arbetar 17 helårsanställda.

   Gunnarshögs har varit i familjen Nilsson ägo sedan 1897. Stora delar av gården brann ner 2004 på grund av en spricka i oljepannan till torken. Men som tur var klarade sig huvudbyggnaden. I dag syns en karakteristisk teckning av huvudbyggnaden på alla produkter från Gunnarshögs gård.
  Gunnarshögs har varit i familjen Nilsson ägo sedan 1897. Stora delar av gården brann ner 2004 på grund av en spricka i oljepannan till torken. Men som tur var klarade sig huvudbyggnaden. I dag syns en karakteristisk teckning av huvudbyggnaden på alla produkter från Gunnarshögs gård. FOTO: Anahita Arai

  – Vi vill skapa arbetstillfällen på landsbygden, säger Anja Persson.

  Det gör de genom att förädla egna grödor och köpa in råvaror från intilliggande gårdar. Förutom rapsolja är kallpressad linfröolja till hästar en storsäljare.

  – Vi håller inte på med hästar själva utan har lyssnat på våra kunder.

  Något annat som travtränare har efterfrågat är högkvalitativ svarthavre som Gunnarshögs gård torkar och rensar.

  Startade webbshop under studietiden

  I gårdsbutiken finns rapsoljorna som tillverkas på gården, rostade rapsfrön, linfröolja och produkter från andra företag som använder rapsolja i sin produktion som till exempel hudkrämer och tvålar.

  – Vi vill att webbshopen ska vara en digital gårdsbutik. Vi säljer samma produkter i webbshopen som vi har i butiken på gården, säger Anja Persson.

   Dennis Lundin packar allt som säljs i webbshopen och försäljningen har ökat rejält under pandemin. Den kallpressade linfröoljan till hästar är en storsäljare, men allt fler kunder beställer nu även rapsoljor.
  Dennis Lundin packar allt som säljs i webbshopen och försäljningen har ökat rejält under pandemin. Den kallpressade linfröoljan till hästar är en storsäljare, men allt fler kunder beställer nu även rapsoljor. FOTO: Anahita

  Webbutiken har funnits i fjorton år och från början hade Anja Persson och hennes sambo lagret hemma i deras dåvarande lägenhet i Lund.

  – Erik pluggade och ville ha något mer att göra så han startade enskild firma och öppnade en webbshop.

  Webbshopen blev snabbt populär och efter några år flyttade paketeringen till Gunnarshögs gård. I dag delar den lager med gårdsbutiken.

  Som besökare på Gunnarshögs gård slås man av ordningen. Gräsmattan runt de 99 nyplanterade träden i allén är lika välskött som en golfbana. Det enda som inte står på rad är leksakstraktorerna och de små vägskyltarna i trä på gårdsplanen. Besöksverksamheten och framför allt barnen har en stor plats i gårdens verksamhet och hjärta.

  Utvecklingen står allt annat än stilla på gården.

  – Just nu försöker vi utveckla proteinprodukter tillsammans med Lunds universitet från rapskakan som blir över när rapsoljan pressas. Det finns cirka 30 procent protein i kakan och vi vill gärna hitta ett inhemskt alternativ till soja, säger Anja Persson.

  Gunnarshögs gård

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Ägare: Erik och Gunnar Nilsson.

  Verksamhet: Tillverkning av rapsolja, lantbruk, besöksverksamhet, gårdskafé och gårdsbutik på gården och på nätet.

  Antal anställda: 17 året-runt-anställda och 9 säsongsanställda.

  Omsättning: 66 miljoner.

  Resultat efter finansnetto: 5,2 miljoner.

  Vinstmarginal: 8,28 procent.

  Areal: 85 hektar varav 84 är odlingsmark.

  Investering: Ny digital plattform med webbshop för att nå både privatpersoner och företagskunder i Sverige och utomlands beräknas kosta cirka 300 000 kronor.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen