Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 april

  Lönsam strategi att vattna rapsen

  Trelleborg

  Årets evenemang för rapsodlarna, Rapsdagen, fick som så mycket annat ställas in på grund av coronakrisen.

  ATL besökte visningsgården och rapsen ser fin ut efter vintern, men nu behövs vatten. Bevattning är en taktik som kan ge god lönsamhet.

  Rapsdagen skulle normalt ha lockat flera hundra personer till de gulblommande odlingarna på Egonsborg norr om Trelleborg. Men i år fick evenemanget bli en webbsänd filmvisning i stället.

  – Här skulle vi haft 500 människor, till årets finaste dag, och snyggaste fälten. Och så sitter de hemma vid sin dator istället, det blir inte detsamma, säger Anneli Kihlstrand, vd i Sveriges Frö- och oljeväxtodlare, SFO.

   Rapsmästaren avgörs 2020 på Egonsborg utanför Trelleborg. 40 lag, varav 10 från övriga Europa, tävlar. Men på grund av coronakrisen är det bara några få som kan samlas och titta på tävlingsfältet.
  Rapsmästaren avgörs 2020 på Egonsborg utanför Trelleborg. 40 lag, varav 10 från övriga Europa, tävlar. Men på grund av coronakrisen är det bara några få som kan samlas och titta på tävlingsfältet. FOTO: Torbjörn Esping

  Istället för massor av lantbrukare var det bara styrelsen för Södra Sveriges Frö- och oljeväxtodlare som var inbjudna till rapsdagen. De blev den enda publiken till rapsmästartävlingen som de arrangerar, det var fyra år sedan sist.

  Det är 40 lag som tävlar, varav tio kommer från andra länder i Europa, och de kan inte komma till sina fält på grund av alla stängda gränser och restriktioner. Men teamet från hemmagården Egonsborg var förstås på plats.

  – Vi kör väl ungefär som på gården i övrigt, fast lite peppat, säger Ebbe Persson och berättar att det blir fler insatser än normalt. Mer fosfor och kalium och behandling mot svamp.

   Rapsdagen brukar locka 500 besökare. I år sändes den digitalt på grund av corona-krisen. Men styrelsen för Södra Sveriges Frö- och oljeväxtodlare fick en guidning av tävlingsledaren Albin Gunnarsson.
  Rapsdagen brukar locka 500 besökare. I år sändes den digitalt på grund av corona-krisen. Men styrelsen för Södra Sveriges Frö- och oljeväxtodlare fick en guidning av tävlingsledaren Albin Gunnarsson. FOTO: Torbjörn Esping

  Tävlingsledaren Albin Gunnarsson, som till vardags är oljeväxtodlingsexpert på SFO konstaterar att årets tävling är en utmaning, med en torr höst, mild och blöt vinter och nu en vår utan regn.

  – Jag tror att de tävlande vill ha en trigger och en liten utmaning. Det vore för lätt om de hade ett jordprov, och visste att värmen och regnet kom och att inga insekter angrep.

  Tävlingsfältet har delat upp sig i två grupper. Dels de som spred gödning när frosten bar vecka 10. Och dels de tvingades vänta till vecka 12. Tidig gödsling ser ut att vara en vinnare i år när vårregnen uteblivit.

  – Rapsen ser fin ut efter vintern, men den lider av torkan, det börjar kännas nu att det fattas vatten, säger Anneli Kihlstrand.

   Albin Gunnarsson är tävlingsledare för Rapsmästaren och tycker man ska passa på och vattna rapsen nu.
  Albin Gunnarsson är tävlingsledare för Rapsmästaren och tycker man ska passa på och vattna rapsen nu. FOTO: Torbjörn Esping

  Det finns fortfarande kvar vatten nere i jorden. Problemet är att få ner kvävegödseln till rötterna när det inte regnar. 

  En möjlighet är att bevattna grödorna. Och det kan vara lönsamt. Erik Moll, som odlar raps på Österlen, vattnar rapsen i år.

  – Det är positivt att komma in med bevattning i begynnande blomning, det är helt rätt tid nu, säger han.

  – Har man vattenkapacitet och vatten så det räcker till potatisen eller grönsakerna, så tycker jag att man med fördel kan vattna rapsen i ett sådan här läge, säger Albin Gunnarsson.

   Erik Moll på Hagestadborg mellan Ystad och Simrishamn vattnar rapsen i år.
  Erik Moll på Hagestadborg mellan Ystad och Simrishamn vattnar rapsen i år. FOTO: Torbjörn Esping

  Det är ont om nyare försök vad bevattning kan ge, men erfarenheten säger att skörden kan öka med ett ton per hektar. Vilket är ger en intäkt på 4 000 kronor.

  Kostnaden för bevattning varierar kraftigt med olika förutsättningar. Men med ett pris på 25 kronor per millimeter per hektar, och en giva på 20 millimeter, så blir kostnaden inte mer än 500 kronor. 

  – Det är tidskrävande och det kostar naturligtvis, men räknar vi baklänges landar vi på en rätt så trevlig affär, säger Erik Moll.

  Fakta Egonsborg

  Läge: norr om Trelleborg

  Areal: 260 hektar

  Produktion: Växtodling

  Växtföljd: Höstraps, höstvete, maltkorn och sockerbetor

   

  Rapsmästaren Team Egonsborg

  Lag: Ebbe Persson och Erik Emanuelsson

  Sort: DK Exception

  Utsädesmängd: 35 grob frö/m2

  Höst: Kväve 66 kg/ha, NPK 11-5-18, 600 kg, Micro Raps, 3 L, Belkar 0,25 L, Beta Baytroid 0,3 L.

  Vår: Kväve 150 kg/ha, NPK 650 kg, Kalksalpeter 500 kg, Bor 150, 2 L, Norotec Raps 2 L.

  Relaterade artiklar

  Till toppen