Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 november 2019

  Rapport om jämställdhet i skogen: Det går för sakta

  Skogsbranschen har mycket jobb kvar innan den kan kalla sig jämställd. Men det har ändå hänt positiva saker de senaste tio åren.

   Maria Högvall Nordin och Raymond Wide har tagit fram rapporten ”Åtgärder för en jämställd skogssektor” för Skogsstyrelsen.
  Maria Högvall Nordin och Raymond Wide har tagit fram rapporten ”Åtgärder för en jämställd skogssektor” för Skogsstyrelsen. FOTO: itchySan

  Läget var värre när det gäller jämställdheten i skogssektorn än vad Raymond Wide och Maria Högvall Nordin trodde. De har tagit fram rapporten ”Åtgärder för en jämställd skogssektor” för Skogsstyrelsen.

  – Att det fanns så många mossiga inställningar kvar, det kunde vi inte tänka oss innan vi satte i gång, säger Raymond Wide.

   Raymond Wide.
  Raymond Wide. FOTO: Privat

  Men det är inte enbart mörker.

  – Det finns probleminsikt och en genuin vilja att förändra i vissa företag. Där är Ponssekalendern ett bra exempel. Där markerade näringen kraftfullt och tog ett tydligt avstånd.

  Rapporten bygger bland annat på ett 40-tal intervjuer med olika aktörer inom skogsnäringen. Den visar att antalet kvinnor som utbildar sig för jobb i branschen ökar.

  Läs också: Rapport om jämställdhet i skogen: Det går för sakta

  – Visst går mycket åt rätt håll. Men det går för sakta. Många säger att det måste få ta tid. Men det har redan tagit tid. Det är 2019 nu – lös uppgiften, säger Raymond Wide.

  Tror du att vissa killar kan känna sig ovälkomna om de känner att det ska pratas genusfrågor i stället för skogsmaskiner på utbildningen?

  Kanske. Men då kanske de inte passar in i skogsbruket ändå. Det finns ingen anledning för killar att känna sig hotade.

  – Jag är övertygad om betydelsen för branschen att visa att den är på tårna när det gäller dessa frågor även ur ett rekryteringsperspektiv. Att få in fler kvinnor är en nyckelfaktor. Då måste vi visa att det här är en modern bransch som tar den här problematiken på allvar och visar på alternativ. Då kan det vända snabbt, säger Maria Högvall Nordin.

   Maria Högvall Nordin.
  Maria Högvall Nordin. FOTO: Privat

  Läs mer: Försvaret: Vi jobbar mycket med att förändra normer

  Rapporten lyfter fram 30 punkter som kan snabba på utvecklingen. En av dessa är att Näringsdepartementet återupptar rundabordssamtalen som gjordes för ett tiotal år sedan.

  – Jag vet hur kraftfullt branschen kan agera när den går samman, och där kan en sådan åtgärd vara mycket betydelsefull.

  Har det kommit signaler från Näringsdepartementet att sådana samtal är på gång?

  – Vi ska samtala med dem om möjligheten att anordna en dialog med sektorn.

  Relaterade artiklar

  Till toppen