Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 mars 2017

  "Extraordinära insatser" mot vildsvin i Sverige behövs

  Svenska jägare runt om i Sverige får ställa in sig på extra vildsvinsjakt i år. "Extraordinära insatser" krävs.

  FOTO: MOSTPHOTOS

  – Jag tror att vildsvinsstammen ökar igen, så nu får jägarna göra lite extraordinära insatser till sommaren och hösten, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

  Enligt Svenska Jägareförbundet är den totala vildsvinsstammen konstant, men att den sprider sig till fler och fler områden. Och jägarna hänger med, 2015/2016 sköts nästan 98 000 vildsvin, 15 000 fler vildsvin än älgar sköts.

  Vildsvinsjakt måste öka

  – Svenska jägare är de enda som har visat att det går att sänka och hålla en vildsvinsstam i schack. Det har man inte klarat nere på kontinenten, eller i Nordamerika och Asien för den delen, säger Daniel Ligné.

  Just nu ligger suggorna med sina kultingar i boet, och det återstår att se hur stor föryngringen och överlevnaden är efter vintern. Men en ollonhöst på många håll och en mild vinter borgar för att vildsvinsstammen, och därmed vildsvinsjakten måste öka ännu mer.

  – Det kan vara dags att göra något extraordinärt och kanske strunta i att ligga hemma på söndagen, utan jaga både lördag och söndag.

  Stora kostnader för skador

  Kostnaderna för vildsvinsskador är stora. En undersökning från SLU, som frågat 3 200 lantbrukare, visar att 40 procent av lantbrukarna var drabbade, och att medelkostnaden för de drabbade låg på 71 480 kronor per gård eller 931 kronor per hektar.

  – Det var ansenliga förluster för jordbrukare, det var överraskande, säger Ing-Marie Gren, på institutionen för ekonomi.

  I takt med att vildsvinsstammen växt har jakten på vildsvin ökat, och även kunskapen om hur vildsvinen ska jagas. Från början sköts en hög andel vildsvin vid åtel. Men jägarna har blivit bättre både på att jaga med hund och på skyddsjakt i grödor.

  Skyddsjakt

  Vid skyddsjakt smyger man på vildsvinen när de äter i grödan på sommarnätterna, man kan få tillstånd från länsstyrelsen att använda lampa.

  – Det är väl den mest effektiva jaktformen vi har för att undvika skador, då skjuter man dem där de gör mest skada, säger Daniel Ligné.

  Trots att vildsvinsjakt sker när det är mörkt och svårjagat, så är vildsvinsjakten värdefull. Det konstateras i ännu inte publicerade forskningsresultat från SLU, där Katarina Elofsson undersökt hur jaktarrendena påverkas av att det finns vildsvin att jaga.

  – Vi hittade ett samband mellan avskjutningen av vildsvin och jaktarrendena. Om man kan skjuta ett vildsvin så höjer det betalningen för jaktarrende med drygt 2 000 kronor, säger hon.

  Vildsvinsjakten i Sverige

  Källa: Svenska Jägareförbundets viltövervakning.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen