Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 augusti 2018

  Rädslan sprids bland vita bönder i Sydafrika

  Sydafrikas president vill ändra i grundlagen för att kunna expropriera farmer utan ersättning till ägarna. Nu sprids en lista som påstås peka ut vilka gårdar det gäller.

   På nätet cirkulerar en lista på 195 sydafrikanska farmer som sägs stå på tur att exproprieras av staten. Arkivbild.
  På nätet cirkulerar en lista på 195 sydafrikanska farmer som sägs stå på tur att exproprieras av staten. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Sedan Sydafrikas rasistiska apartheidpolitik avskaffades 1994 har det styrande ANC-partiet lovat landreformer. Trots det tillhör fortfarande 72 procent av all privatägd mark i landet dess vita minoritet, en grupp som bara utgör nio procent av befolkningen.

  Sedan Cyril Ramaphosa tillträdde som Sydafrikas president i februari har han gjort landreformer till en profilfråga, och även satt i gång en process för att ändra i grundlagen så att staten ska få rätt att beslagta farmer utan ersättning. I förra veckan meddelade ANC-regeringen att de identifierat 139 farmer som ska exproprieras redan innan en eventuell grundlagsändring är genomförd, uppger Sydafrikas största tidning The Sunday Times.

  Nu har en lista på 195 farmer som påstås stå på tur att exproprieras publiceras på en sajt som tillhör en intresseorganisation för de vita afrikanderna. Listans äkthet har bestridits av talespersoner för ANC-regeringen, men bland många afrikander är skräcken stor för att regeringen ska gå i grannlandet Zimbabwes fotspår. Där jagade den förre presidenten Mugabe vid millennieskiftet bort landets vita farmare, med katastrofala följder för landets ekonomi.

  LÄS OCKSÅ: Sydafrikansk morotsodlare satsar trots osäkert lägeLÄS OCKSÅ: Här är mjölkjätten i Sydafrika

  Relaterade artiklar

  Till toppen