Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 februari 2019

  Rädsla får bönder att hålla sitt yrke hemligt

  Även om det är ovanligt att man bli utsatt, så gör oron för att bli måltavla för aktivister att allt fler djurhållare ligger lågt med att man är lantbrukare. Det visar en undersökning som LRF beställt.

   Djurrättsaktivisterna har ändrat strategi. Nu kan vilken uppfödare eller mjölkbonde som helst bli måltavla för manifestationer.
  Djurrättsaktivisterna har ändrat strategi. Nu kan vilken uppfödare eller mjölkbonde som helst bli måltavla för manifestationer. FOTO: Istock

  Det är framförallt bedragare och tjuvar som utsätter lantbrukare för brott, enligt undersökningen Sveriges Lantbruk. 40 procent av de drygt 400 lantbrukarna som svarat på enkätundersökningen uppger att de blivit utsatta för brott de senaste två åren. Två procent säger att de blivit utsatta för någon form av djurrättsaktivism.

  ”Psykisk och mental press”

  Men även om angreppen från aktivister är färre så känns det värre, menar Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF. Och det kan förklara att allt fler lantbrukare, över 30 procent av de större djurhållarna i undersökningen, uppger att de ligger lågt med att de har djur.

  – Det blir en annan psykisk och mental press när någon är ute efter det man håller på med och inte bara ens ägodelar, säger Anders Drottja.

  – Vi tycker också att vi ser en tydlig ökning de senaste två åren.

  Alla kan drabbas

  Djurrättsaktivisterna tycks också ha ändrat strategi de senaste åren. Tidigare var de inriktade på till exempel minkuppfödare. Nu kan vilken uppfödare eller mjölkbonde som helst bli måltavla för manifestationer, upplever Anders Drottja.

   Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF.
  Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF. FOTO: Ann Lindén

  – Det är en medveten strategi. Ingen ska kunna känna sig riktigt säker. Det sprider en skräck och får en hämmande effekt i hela lantbruket.

  De fakta som finns om hur mycket lantbrukare utsätts för brott är snart ett år gamla. Någon ny enkätundersökning är inte beställd, enligt Jörgen Johansson på Landja Marknadsanalys, företaget som gjort undersökningen på uppdrag av LRF.

  ”Öppenhet är den enda vägen”

  Allt fler djurbönder ligger alltså lågt med sin produktion. Men Anders Drottja på LRF anser att det som behövs är en större öppenhet, där stolta bönder visar sina djur på gården, som vid kosläpp till exempel.

  – Det enda sättet för lantbrukets del att förebygga att aktivismen ökar är att vi håller den öppenheten som går att göra och visa våra verksamheter för allmänheten, säger Anders Drottja.

  – Om vi stänger in oss kommer misstänksamheten i samhället att öka, och de mest extrema få fler anhängare. Öppenhet är den enda vägen. 

  Göteborgs-Posten har granskat djurrättsaktivism

  GP har granskat polisanmälningar, intervjuat ett 30-tal drabbade lantbrukare och studerat aktivisternas egna aktiviteter och dolda chatt-grupper.

  Tidningens sammanräkning visar att det rör sig om minst 200 brott som riktats mot lantbrukare och djurhållare de senaste tre åren.

  Det handlar om brandattentat, intrång i bostäder, skadegörelse, telefonterror, misshandel och grova mordhot – i många fall riktade mot små barn.

  Tidigare var främst minkpälsproducenter drabbade men nu angrips alla typer av lantbrukare med djur, allt från mjölkbönder och äggproducenter till hästägare och fiskodlare.

  Värst drabbade är bönder i Halland, Västra Götaland och regionerna kring Malmö, Stockholm Västerås och Örebro.

  Flyttas upp till det politiska samtalet

  Djurrättsaktivism har kommit upp på agendan, mycket på grund av Göteborgs-Postens granskning. Många politiker har kommenterat det som framkommit:

   Annie Lööf (C).
  Annie Lööf (C). FOTO: Mikael Ljungström

  Annie Lööf, partiledare (C) i Göteborgs-Posten: ”De ägnar sig åt brottslig verksamhet som snarare för tankarna till terror.”

   Mikael Damberg (S).
  Mikael Damberg (S). FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet

  Mikael Damberg, inrikesminister (S) i Göteborgs-Posten: ”Jag blir oerhört provocerad över att man i ett demokratiskt samhälle tror sig ha rätt att förstöra någon annans egendom eller hota människor för att uppnå politiska syften.”

   Maria Malmer Stenergard, skattepolitisk talesperson för Moderaterna.
  Maria Malmer Stenergard, skattepolitisk talesperson för Moderaterna. FOTO: Pressbild (Fredrik Wennerlund

  Maria Malmer Stenergard, riksdagsledamot (M) i Göteborgs-Posten: ”Man påverkas inte bara som företagare, utan också på det personliga planet. Jag kan inte ens föreställa mig den skräck de måste känna.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen