Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 april 2019

  Rådgivare: Så långt har vårbruket kommit

  Vårbruket kommer allt längre norrut, visar ATL:s rundringning. Rådgivarnas tips låter likadant i flera delar av landet: Vänta på värmen, håll koll på kvävenivån och ta vara på fukten som finns i jorden.

   Rådgivarnas tips inför vårbruket: Vänta på värmen, håll koll på kvävenivån och ta vara på den fukt som finns i jorden. Arkivbild.
  Rådgivarnas tips inför vårbruket: Vänta på värmen, håll koll på kvävenivån och ta vara på den fukt som finns i jorden. Arkivbild. FOTO: Rickard Nilsson

  Nu har det gått en månad sedan vårbruket drog i gång i Skåne med sådd av maltkorn. I slutet av mars hade det börjat hända grejer på fälten hela vägen upp till Mälardalen och nu har vårbruket kommit i gång så högt upp som till Värmland, Västmanland och Uppland. Det visar en rundringning som ATL har gjort till Hushållningssällskapets rådgivare runt om i Sverige från Norrbotten i norr till Gotland i söder.

  Högst uppe i norr ligger det ännu ett täcke med vit snö på åkrarna. Men växtodlingsrådgivare Kristina Sigfridsson i Norrbotten och Västerbotten tror att vårbruket drar i gång i mitten av maj.

  – Förra året blev det ett väldigt snabbt väderomslag under våren. Vi gick från att ha ett tjockt snötäcke kring valborg till att det blev supervarmt direkt. Därför blev vi klara med vårsådden tidigare än normalt, i slutet av maj var allt sått och torrt.

  Läs mer: Rådgivarna: Så blir årets vårbruk

  ”Viktigt att vara rädd om fukten”

  I Dalarna och Gävleborg ser det ut att vara ett normalår menar Hushållningssällskapets rådgivare Henrik Bergman. Han tror att vårbruket i bästa fall kommer att vara i gång i slutet av april.

  – I år är det viktigt att vara rädd om fukten och inte låta jorden torka ut innan man börjar så, säger Bergman och hänvisar till fjolårets torksommar.

  Nedanför Dalarna i Västmanland har vårbruket varit lite tidigare än vanligt i år. Växtodlingsrådgivaren Alexia von Ehrenheim berättar att det under onsdagen kom lite snö, men att det inte ställer till det för de tidiga vårbrukarna.

  – Det känns lite konstigt att det kommer snö samtidigt som såmaskinerna fräser omkring för fullt. Vårbruket är i gång i hela Västmanland.

  I Sörmland har det börjat harvas på vissa ställen, men det som gäller nu är att vänta på värmen, säger Joakim Karlsson, växtodlingsrådgivare.

  Torrt i Värmland

  I Värmland har vårbruket på flera håll dragit igång tidigare än normalt och det är väldigt torrt i marken. Rådgivaren Pia Björsell berättar att ”jorden faller isär” hos länets tidiga vårbrukare och att en del kunnat komma ner tio centimeter i jorden utan att mötas av någon fukt.

  – Torkan känns oroväckande inför året och 10-dygnsprognosen visar ingen nederbörd än så länge.

  Hennes råd är att vara noga med att återpacka jorden och bevara den fukt som finns i marken.

  Årets utmaning – anpassa kvävegivan

  Marcus Eriksson är Hushållningssällskapets rådgivare i Uppland. Vårbruket har smygstartat i Enköping, men om värmen får hålla i sig tror han att vårbruket är i gång med allmän körning framåt påskhelgen.

  Men han vill ge några råd till de som ligger i startgroparna för vårbruket.

  – En utmaning i år blir att anpassa kvävegivan. Mitt råd är att stänga av gödselmaskinen och skapa noll-rutor som inte tillförs kväve. Annars finns det en stor risk för liggsäd.

  2018 var skörden så låg att kvävet till stor del har stannat kvar i jorden även efter skörd, vilket inte är utgångsläget ett normalår.

  – Vi måste ner på fältnivå för att anpassa kvävenivån och se vad marken levererar, säger Marcus Eriksson.

  Regn på Gotland

  På Gotland är vårbruket också i gång enligt tidsplan. Rådgivaren Bengt Viken berättar att många växtodlare är positiva till det fuktiga vädret som på onsdagen kom med snö och regn.

  – Vårbruket har rullat på bra och vi har kommit i gång en aning tidigt och det som sås mest är ärtor och durumvete, säger han.

  ATL har tidigare skrivit om det tidiga vårbruket i södra Sverige. Redan den 18 februari kunde Samuel Åkerblom i Hörby sätta plogen i jorden för första gången i år. Håkan Håkansson utanför Sölvesborg var ute med såmaskinen redan i februari, och i Landskrona sådde Jerry Holmgren sitt första maltkorn redan i början av mars.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen