Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 april

  Rådgivare: ”Helt rätt i tiden att se över gränserna”

  Orsa.

  När varken kartmaterial eller GPS stämmer med de verkliga gränserna kan insnitslingen av en avverkning bli till ett regelrätt detektivarbete. I värsta fall kan det leda till en fördyrning för skogsägaren, enligt Åke Hansson, skoglig rådgivare på Mellanskog.

   Åke Hansson, skoglig rådgivare på Mellanskog.
  Åke Hansson, skoglig rådgivare på Mellanskog. FOTO: Mari Nälsén

  I Dalarna är problemet med smala skiften, som kom till av att marken sämjedelades så att alla i en syskonskara skulle få varsin lott, större än på andra ställen. Det är besvärligt nog, men stämmer inte GPS och karta kan det bli extra problematiskt. För Åke Hansson som är skoglig rådgivare på Mellanskog har jobbet blivit lite lättare i och med gränsprojektet i Orsa.

  – Nu ser man tydligt var gränshörn är och det underlättar mycket, säger han. Förhoppningsvis hänger kartorna med snart också.

  Han upplever inte att skogsägarna varit särskilt hårt drabbade av att gränser ritats in fel på kartan. De flesta vet var deras markeringar finns och har inte reflekterat över att det är fel på en karta. I stället är det de som arbetar med skog, planerare och planläggare, som fått ta den största smällen för att leta upp var gränsen går. Det kan innebära ett riktigt detektivarbete som i värsta fall kan leda till att skogsägaren får öppna plånboken.

  – Måste vi anlita någon entreprenör för att leta upp gränserna måste någon betala, säger Åke Hansson.

   Felaktiga gränser kan leda till att det avverkas på fel avdelningar och i värsta fall hos fel markägare.
  Felaktiga gränser kan leda till att det avverkas på fel avdelningar och i värsta fall hos fel markägare. FOTO: Mari Nälsén

  Rätt i tiden

  Han anser att det ligger helt rätt i tiden att göra en översyn av gränser just nu. Allt fler går över till digitala lösningar och i takt med att skog säljs eller generationsskiftas försvinner också kunskapen om var gränspinnar, rösen eller bleckade träd finns.

  I värsta fall kan en missad gräns leda till att det avverkas på fel avdelning, i värsta fall hos en annan markägare.

  – Det har hänt att vi huggit på fel sida gränsen på grund av att kartan inte stämt och vi inte hittat tydliga markeringar. Det är inte vanligt men det händer. Vi brukar säga att vi markerar en avverkningsgräns och inte en rågång eftersom osäkerheten hittills varit för stor, säger Åke Hansson.

  LÄS MER: Unikt gränsprojekt styr upp digitala fastighetskartorLÄS ÄVEN: Lantmäteriet: Orsaprojektet ger en ökad kvalitet

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen