Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juli

  Rådgivare: Ingen toppskörd att vänta i år

  Grödorna ser bra ut på många håll inför den stundande skörden, men någon rekordskörd ser det inte ut att bli.

   Tröskningen av höstkorn är igång i södra Skåne. Rådgivare landet runt tror generellt sett inte på någon toppskörd i år, men bättre än torkåret 2018. (Bilden visar skörd av höstkorn utanför Ystad ett tidigare år.)
  Tröskningen av höstkorn är igång i södra Skåne. Rådgivare landet runt tror generellt sett inte på någon toppskörd i år, men bättre än torkåret 2018. (Bilden visar skörd av höstkorn utanför Ystad ett tidigare år.) FOTO: Torbjörn Esping

  I södra Skåne pågår tröskningen av höstkorn och rödsvingeln går mot sitt slut. Anders Bauer, rådgivare på HIR Skåne, tror att tidiga rapsfält skördas i nästa vecka, men det dröjer lite längre innan flertalet är igång. Rapsens tillstånd varierar.

  – Det finns rapsfält som ser väldigt fina ut men andra har fått sen frost i blomningen. Där har det försvunnit skidor.

  Höstvetet ser genomsnittligt ut efter en för blöt höst och vinter och torr period under våren.

  – Det gjorde att vetet började växa men hade inte tillgång till kväve, säger Anders Bauer.

  Trots en något ojämn uppkomst i många fält finns det potential för vårkornet att avkasta något mer än snittet, tror han.

   Sockerbetorna ser lovande ut enligt Anders Bauer, rådgivare på HIR Skåne. Här på ett fältförsök med olika såtidpunkter för sockerbetor.
  Sockerbetorna ser lovande ut enligt Anders Bauer, rådgivare på HIR Skåne. Här på ett fältförsök med olika såtidpunkter för sockerbetor. FOTO: Hans Dahlgren

  En del sockerbetsfält har också haft ojämn uppkomst då fröna grott vid olika tidpunkter. Det påverkar skördepotentialen, men grödan ser ändå lovande ut på många håll, enligt Anders Bauer. Generellt har grödorna dock inte samma potential som inför förra året när det togs rekordskördar.

  Stora variationer lokalt

  I Västergötland har grödornas utveckling bromsats in efter omslag från torrt och varmt till svalare och regnigare väder. Regnet hade gärna fått komma tidigare, tycker Erling Christensson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Vänersborg.

  – Det räddar i alla fall vårsäden så att det kan bli en bra skörd, och höstvetet klarar sig väl också. Det är mer höstkornet som blir påverkat då det var så långt gånget innan regnet kom. Man kan ana att det inte blir riktigt toppskörd på höstkorn häruppe.

  Det är stora lokala variationer i hur grödorna ser ut, men i genomsnitt tror Erling Christensson på bra skördar. Inte rekord som förra året, men inte så dåligt som 2018 heller.

   I våras skrev ATL om risken för minskad skördepotential på grund av det varma och torra vädret. På bilden höstvete fotograferat i mitten av april.
  I våras skrev ATL om risken för minskad skördepotential på grund av det varma och torra vädret. På bilden höstvete fotograferat i mitten av april. FOTO: Torbjörn Esping

  Höstvetet försämrades framför allt i de västra delarna av den regniga vintern, men har hämtat sig en del. Höstraps och havre ser lovande ut. En stor fråga är hur DON-förekomsten blir.

  – Det är frågan om regnet hann komma i blomningen eller inte. Det är en farhåga man kan ha.

  Svamptrycket lågt

  I Östergötland ser det hoppfullt ut inför skörden, enligt Hans Augustinsson, seniorkonsult på Hushållningssällskapet. Vissa fält på lättare jordar fick torkskador innan regnen kom, men det mesta har klarat sig väl. Höstrapsen har varken råkat ut för frost eller skadegörare i någon större utsträckning.

  Svamptrycket har varit lågt och i de flesta fall har rådgivarna avrått från behandling.

  – Vi såg ovanligt lite svamp framför allt i höstvetefält. Det är inte så många som har gjort svampbehandlingar i år, så det blir intressant att följa upp när försöksresultaten kommer och se hur den strategin har fungerat, säger Hans Augustinsson.

  Han räknar med också med en skörd som är sämre än 2019, men bättre än 2018.

  Bättre än förväntat

  Anki Sjöberg är rådgivare på Lovang Lantbrukskonsult i västra Östergötland och Uppland. Hon tror på en medelskörd eller strax över medel i år. Höstvete och höstraps samt vårsäd ser lovande ut och åkerbönorna har fått regn som de behöver.

  – Det ser bättre ut än vi trodde, det var ju så kallt i maj. Man tyckte att bestånden tunnade ut men nu ser det riktigt bra ut.

  Det har varit lite insekter och svamp även i hennes område, med vissa undantag för bladfläcksvampar i några fält. Däremot har det varit mer problem med ogräs som blåklint och åkerven. Hon uppmanar också lantbrukare att vara uppmärksamma på sniglar i samband med höstrapssådden.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen