Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 mars 2019

  Rådet: Teckna aldrig kontrakt för mer än halva skörden

  Årets skördar kan bli bra och då kan det vara lockade att redan nu sälja skörden. Men Sveriges spannmålsodlare, SPMO, manar till försiktighet. Tänk på riskerna och sälj högst hälften av skörden.

   Det ser än så länge bra ut inför årets skördar. Det står runt 600 000 hektar höstgrödor och väntar, jämfört med knappt 450 000 hektar förra året.
  Det ser än så länge bra ut inför årets skördar. Det står runt 600 000 hektar höstgrödor och väntar, jämfört med knappt 450 000 hektar förra året. FOTO: Malin Eborn

  Det ser än så länge bra ut inför årets skördar. Det står runt 600 000 hektar höstgrödor och väntar, jämfört med knappt 450 000 hektar förra året. Och höstgrödorna ser också ovanligt fina ut över hela landet.

  Då kan det vara lockande att sälja skörden redan nu. Men Spannmålsodlarna manar till försiktighet, med tanke på förra årets skördekatastrof. 

  – Många lantbrukare jag pratar med är lite brända när det gäller kontraktsteckning. Pratar man med handeln är det fler som säljer sin skörd tidigt, men jag är tveksam om det är så många. Från Spannmålsodlarnas sida säger vi att man inte ska teckna kontrakt om man inte är hundra procent säker på vad man ger sig in i och att man aldrig ska teckna kontrakt för mer än hälften av skörden, säger Johan Karlzén, ordförande för Föreningen Sveriges spannmålsodlare, SPMO. 

  Skörden kan bli hälften så stor

  Han är också ansvarig för driften på de tre gårdarna Ågerup, Rydsgård och Elsagården i Skåne. Deras produktion är i huvudsak inriktad på spannmålsproduktion, men de odlar även sockerbetor, oljeväxter och åkerbönor.

  – Lantbrukare måste inse att skörden kan bli hälften av vad man förväntar sig. 2018 tecknade vi kontrakt för hälften av skörden. Det klarade vi precis. Innan torkan tyckte jag det var lite för lite, men efter var jag väldigt tacksam att jag inte tecknat för mer än hälften.

   Johan Karlzén, ordförande för Spannmålsodlarna.
  Johan Karlzén, ordförande för Spannmålsodlarna. FOTO: OLA TORKELSSON

  Johan Karlzén berättar att kontrakten kan innebära att man måste leverera 90 procent av det som står i kontraktet. Och uppfyller man inte volymen kan man bli ersättningsskyldig, när köparen måste köpa produkten av någon annan. Det kan också vara tuffa kvalitetskrav som kan vara svåra att uppfylla och som kan ge sämre pris.  

  – Hade vi tecknat för 1 000 ton mer 2018 hade vi riskerat 1,5 miljoner i böter. Det hade inte varit så roligt under ett år när vinsten uteblev. 

  ”Lärt oss mycket av förra året”

  Johan Karlzén menar att de som formulerar kontrakten borde ta mer hänsyn till lantbrukarens situation och inte ha med alltför långtgående garantier till köparens fördel. 

  – Vi har lärt oss mycket av förra året. Det har varit dyrköpta lärdomar, men nu vet vi att både säljare och köpare måste vara mer tydliga. Vi hade kommit bättre ur det om man inte varit snabba att skriva på för att det står en trevlig summa pengar längst ned på pappret. 

  Relaterade artiklar

  Till toppen