Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 maj 2015

  Rådet fortfarande splittrat om ny ekolag

  Bryssel (ATL)

  Medlemsländerna har en hel del kvar att reda ut innan de kan enas om vad de ska driva när en ny lag för ekologisk produktion ska förhandlas.

  Förmiddagens diskussionsrunda i jordbruksministerrådet ledde inte till några tydliga svar om var medlemsländerna kommer att landa när det gäller den nya förordningen för ekologisk produktion. Ordförandeskapets förhoppning att nå en allmän inriktning, det vill säga en fastslagen förhandlingsposition, i dag kan komma på skam.

  — Det finns ännu ingen kvalificerad majoritet för en allmän inriktning, konstaterade jordbruksministerrådets ordförande, Lettlands jordbruksminister Janis Duklavs, efter att alla fått sagt sitt.

  Frågan är nu om en kompromiss är tillräckligt nära för att kunna uppnås i dag. Lunchen är redan avsatt för samtal om ekologiskt jordbruk, och de andra punkterna på dagordningen väntas inte ta särskilt mycket tid. Men ett antal medlemsländer uttryckte att de inte var redo att kompromissa om ömsesidigt uteslutande ställningstaganden. Flera länder föreslog att beslutet skulle skjutas upp till nästa ministerråd i juni. Då kan frågan fortsätta diskuteras på tjänstemannanivå.

  Frekvensen och fokuset för kontrollen är de främsta stötestenarna. En del länder ser allt annat än årliga, obligatoriska kontroller av gårdar och nolltolerans för otillåtna medel i ekologiska produkter som otänkbart. Andra, som Sverige och de övriga nordiska länderna, vill att kontrollerna ska vara riskbaserade och att det är processen som ska kontrolleras, inte slutprodukten.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen