Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 maj

  Rådet: Behandla mot svamp i höstkornet nu

  På många håll i Sydsverige har höstkornet angripits av svamp. Behandlas den inte nu kan det leda till en påtaglig skördeförlust.

   Samtliga av Växtskyddscentralen i Alnarps 16 fält med höstkorn är angripna av rost i varierande grad.
  Samtliga av Växtskyddscentralen i Alnarps 16 fält med höstkorn är angripna av rost i varierande grad. FOTO: HIR Skåne

  Höstkornet har växt sig tjockt och frodigt efter den gynnsamma hösten och milda vintern i södra Sverige och har redan börjat gå i ax på sina håll. Samtidigt har svampangreppen börjat i grödan. Ännu så länge handlar det om rost och mjöldagg.

  Rost finns nu på samtliga av Växtskyddscentralens 16 testfält i Skåne i högre eller lägre grad. I Kalmarområdet är det i stället mjöldagg som dominerar.

  I båda områdena har bekämpningströskeln uppnåtts.

  – Kornrosten finns på de lägre bladen och när vädret vänder och temperaturen börja stiga är risken stor för att angreppet kommer att sprida sig uppåt i plantan, säger Louise Aldén på Växtskyddscentralen i Alnarp.

  Mjöldagg

  I Kalmarområdet är det i stället främst mjöldagg som angriper höstkornet. Den svampen vill ha en lite varmare och fuktigare miljö, lättare jordar och kopplas även ihop med spridningen av stallgödsel.

  – Vi har mycket mjöldagg i kombination med rost i vissa fält, säger Linda af Geijerstam på Växtskyddscentralen Kalmar.

   Rostdrabbat korn.
  Rostdrabbat korn. FOTO: HIR Skåne

  Hon rekommenderar nu lantbrukaren att själv gå ut i höstkornet och kontrollera förekomsten av svampangrepp.

  Mycket kornrost

  Anders Adholm, rådgivare på HIR Skåne, har i dagarna varit ute och besiktigat kornfält strax utanför Lund.

  – Det var kornrost på i stort sett alla plantor och gör vi ingenting kommer det att sprida sig. Här fanns också ett mindre angrepp av trips, säger han.

  Anders Adholm tror att det är få fält med höstkorn i Skåne där han inte skulle rekommendera en svampbehandling de närmaste dagarna.

  – Många lantbrukare står inför en bekämpning, både när det gäller kornrosten och insekterna. Även om det blir en kombinerad sprutning är det kornrosten som är huvudmålet, säger han.

   Anders Adholm, rådgivare på HIR Skåne, menar att det för skånska bönder är läge att bekämpa kornrost nu.
  Anders Adholm, rådgivare på HIR Skåne, menar att det för skånska bönder är läge att bekämpa kornrost nu. FOTO: HIR Skåne

  Många har redan gjort en första bekämpning mot kornrosten i samband med ogräsbehandlingen för cirka tre veckor sedan.

  – Men du ska följa upp den med en ny behandling de närmaste dagarna, strax innan axgången. Kornrosten är den svamp som påverkar skördeutfallet mest, säger Anders Adholm.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen