Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj

  Räddning för grödorna med svalare väder

  Väderomslaget med kyligare temperaturer kan skydda grödorna från torkstress. Längre norrut har kylan fått ett rekordtidigt vårbruk att sakta in.

  FOTO: Torbjörn Esping

  Nederbörden har fallit ojämnt över landet den senaste tiden. På den västra sidan av Skåne föll 10 millimeter regn under valborgshelgen efter en mycket torr vår. Det har gjort stor nytta och hjälpt höstvetet och höstrapsen att ta upp kväve. Samtidigt behövs mer regn.

  – Det som räddar oss nu är det svala väderläget, så att grödorna inte torkstressas på grund värme, säger Olof Pålsson, rådgivare på HIR Skåne i Borgeby.

   Olof Pålsson, rådgivare på HIR Skåne.
  Olof Pålsson, rådgivare på HIR Skåne. FOTO: Malin Eborn

  I betfälten finns det problem med ojämn uppkomst. Det förekommer även exempel på fält med vårspannmål som såtts i för torr jord och nu har tunna och ojämna bestånd. I östra Skåne har det däremot kommit mer regn och läget ser bättre ut.

  Friska fält

  Generellt sett missgynnar den kyligare och torrare väderleken skadegörare som svamp och insekter. Elisabeth Thisner, rådgivare på Hushållningssällskapet i Skara rapporterar om överlag friska fält.

  – Det har dykt upp lite gulrost på ett fåtal platser i rågvete men det är i väldigt liten omfattning, säger hon.

   Elisabeth Thisner, rådgivare på Hushållningssällskapet i Skara.
  Elisabeth Thisner, rådgivare på Hushållningssällskapet i Skara. FOTO: Hushållningssällskapet Skaraborg

  Överlag ser grödorna bra ut i Skaraborg även om det på grund av den blöta vintern kanske inte blir några toppskördar på höstgrödorna i området, utan mer lutar åt ett normalt år, bedömer hon.

  Rådgivare Therese Tarler från Hushållningssällskapet i Kalmar berättar om att vårbruket håller på att avslutas här. Regn under valborgshelgen har också gjort stor nytta här.

  Mycket osått ännu

  – Höstspannmålen har börjat hämta sig och vårgrödorna ser fina ut, säger hon.

  Majsen tar det däremot lite längre tid för eftersom den behöver mer värme för att gro.

  I Gävleborgs län fick vårbruket en rekordtidig start under senare halvan av april men har sedan stannat av på grund av kylan. Mycket är ännu osått.

  – Det har inte hänt speciellt mycket de senaste veckorna. Vallarna har också stått och stampat, säger Henrik Bergman, rådgivare på HS Konsult i Bollnäs.

   Henrik Bergman, rådgivare på HS Konsult i Bollnäs.
  Henrik Bergman, rådgivare på HS Konsult i Bollnäs. FOTO: Oskar Schönning

  Relaterade artiklar

  Till toppen