Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 februari 2019

  ”Motståndarna har fått upp ögonen för produktionen”

  Lantbrukare upplever kriminalitet som ett växande problem och de psykiska effekterna av hoten måste tas på stort allvar. Det menar arbetslivsforskaren Peter Lundqvist vid SLU, som studerar brott och hot mot djurbönder.

   ”Kriminalitet är ett större problem än vi hade förväntat oss. Man ser kriminalitet som ett ökande bekymmer på landsbygden”, säger professorn och arbetslivsforskaren Peter Lundqvist, vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
  ”Kriminalitet är ett större problem än vi hade förväntat oss. Man ser kriminalitet som ett ökande bekymmer på landsbygden”, säger professorn och arbetslivsforskaren Peter Lundqvist, vid Sveriges Lantbruksuniversitet. FOTO: Hans Dahlgren och Mostphotos

  Även om de flesta djurbönder trivs med sitt arbete undviker allt fler att visa att de har djur på grund av oro för djurrättsaktivister, enligt en undersökning från LRF. Samtidigt saknar samhället kunskap om hur hot och brott påverkar djurbönder psykiskt och yrkesmässigt.

  – Vi har fått signaler om att vi som arbetslivsforskare bör titta mer på detta. Personer som arbetar i lantbrukssektorn är olycksdrabbade. Har man ökad psykisk press på sig ökar risken för andra skador. Har du haft andra typer av påfrestningar kan den här typen av hot till exempel förvärra olycksrisken och det är allvarligt, säger Peter Lundqvist.

  Enligt honom gör sociala medier att enskilda företag lättare hängs ut i aktioner från djurrättsaktivister.

  – Det är en otäck företeelse och den riktas mot personer som har lagliga verksamheter. Vad jag förstår drar man sig för att anmäla även hot från aktivister. Man hoppas att det ska upphöra och gruvar sig för att det ska gå till en rättegång.

  Forskare börjar intressera sig

  Peter Lundqvist driver, tillsammans med kollegor från bland annat Kungliga Tekniska Högskolan, ett treårigt forskningsprojekt om hur svenska djurbönder upplever brott, hot och kritik mot verksamheten. Här saknas fördjupad kunskap i dag, men flera mindre svenska studier pekar på att lantbrukare upplever kriminalitet som ett allt större problem och en stor källa till oro.

  – Landsbygden har drabbats mer av olika typer av kriminalitet på senare tid och nu börjar också brottsforskare intressera sig mer för brott på landsbygden, säger Peter Lundqvist.

  ”Djurbönder mest utsatta lantbrukarna”

  I studien, som finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning, intervjuas djurbönder med olika produktion. Forskarna vill förstå hur de hanterar brott, kritik och hot mot verksamheten, hur välbefinnandet påverkas och vilka strategier man har för att skydda sig.

  – Vi har indikationer på att just djurbönder är de mest utsatta lantbrukarna. Huvudperspektivet är lantbruksföretagarnas situation. Målet är att få ökade kunskaper och kunna minska den här typen av problematik.

  Relaterade artiklar

  Till toppen