Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 februari 2017

  Prover ska avslöja köttfusk

  Nu kommer snart resultatet av den första större testomgången av svenskmärkt kött. 40 butiksprover har skickats till England för att se om ursprungsmärkningen på köttpaketen i butikerna verkligen stämmer.

  FOTO: Frida Jonson

  Det var efter skandalerna med svenskmärkt kött som i själva verket var importerat, som branschorganisationen Svenska Köttföretagen gick ut med sina planer på att införa en helt ny metod för att avslöja fiffel med ursprungsmärkning.

  Nu är den första omgången prover skickade till ett laboratorium i England.

  – Vi har precis kört en provtagningsomgång och nu är proverna inlämnade för analys, säger Svenska Köttföretagens VD Hans Agné.

  Testas mot databas

  Omkring 40 prover från olika butiker i hela Sverige testas nu mot den databas som organisationen byggde upp ifjol. Databasen består av analyser av köttprover från djur uppfödda på ett stort antal gårdar i Sverige. Genom att jämföra isotopsammansättningen från gårdsproverna med köttproverna från butik går det enligt Svenska Köttföretagen att med mycket god sannolikhet avgöra om köttet är svenskt eller inte. Än finns bara möjlighet att testa griskött enligt den här metoden, men organisationen arbetar för att också kunna analysera nötkött framöver.

  Har inneburit skärpning

  Det var under hösten som antalet prover i databasen nådde en nivå som gör att den är tillräckligt tillförlitlig för tester i större skala, och nu väntar alltså Svenska Köttföretagen på de första resultaten.

  Att något fusk upptäcks är kanske ändå inte så sannolikt.

  – Vetskapen om att vi har metoder för att påvisa att ursprunget är riktigt gör att en skärpning har skett. Svenskt kött har ett stort mervärde på den svenska marknaden och det är självklart att konsumenten ska kunna lita på att man får svenskt kött när detta står på köttpaketet i butiken. Vårt kontrollsystem kommer kraftigt minska kryphålen för fuskare, säger Hans Agné.

  LÄS MER: Spårbarhet stoppade slaktfusk

  LÄS MER: Nötköttspriser har nått sin topp

  Relaterade artiklar

  Till toppen