Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 februari

  Lantbrukare i protest mot sänkta EU-stöd

  Florens.

  Lantbrukare i över hundra traktorer körde på torsdagen in i centrala Bryssel under Europeiska rådets möte för att protestera mot föreslagna nedskärningar i EU:s jordbruksbudget.

   Över hundra traktorer intog Bryssel i protest mot de föreslagna nedskärningarna av EU:s jordbruksstöd.
  Över hundra traktorer intog Bryssel i protest mot de föreslagna nedskärningarna av EU:s jordbruksstöd. FOTO: Confederazione Italiana Agricoltori

  Lantbrukare från hela Europa hade mött upp, inklusive från svenska LRF, för att visa de europeiska regeringscheferna sitt missnöje med den gemensamma jordbrukspolitiken.

  Det var organisationen för de unga lantbrukarna i Europa, Ceja, som organiserat demonstrationen tillsammans med belgiska förbund och de europeiska bondeorganisationernas paraplyorganisation Copa Cogeca. De protesterande förbunden anser att EU inte kan prata om att höja ambitionsnivån i jordbruket, om budgeten samtidigt skärs ner.

  Jannes Maes, ordförande i Ceja, liknar situationen vid att försöka klättra till månen med en repstege. Speciellt drabbar detta den yngre generationen som ska ta över lantbruken, eftersom de behöver stöd för att komma gång.

  Ceja representerar över två miljoner unga lantbrukare från hela Europa.

  Bram Van Hecke, ordförande för belgiska organisationen Groene Kring, hävdar att EU:s ledning saknar verklighetsförankring om jordbruksstöden minskas så kraftigt som det är tänkt. Rådets ordförande Charles Michel har föreslagit att direktstöden skärs ned med en tiondel, samtidigt som stöden till utveckling av landsbygden föreslås minskas med en fjärdedel.

  Om förslagen går igenom är det första gången EU drar ner på jordbruksstöden.

  FOTO: Confederazione Italiana Agricoltori

  Bondeprotester i Europa

  Under hösten och vintern har lantbrukare i flera håll i EU protesterat mot villkor och ekonomisk politik i sina respektive länder.

  I början av oktober marscherade exempelvis 50 000 bönder genom Madrid, de flesta av dem olivproducenter, i protest mot låga priser och att det har blivit allt svårare att leva på landsbygden.

  I slutet av januari intog 10 000 italienska bönder Verona i protester mot att EU gör för lite för att hindra inflödet av insekter som hotar det europeiska lantbruket.

  Samma månad stoppade tyska lantbrukare en reklamkampanj från livsmedelskedjan Edeka som fokuserade på låga priser på varorna i butikerna. Budskapet klistrades över och ändrades till att i stället betona kvaliteten. Tyska bönder protesterade också under hösten mot begränsningar i användandet av växtskyddsmedel och mineralgödsel vilket i november kulminerade med att 10 000 bönder och 5 000 traktorer blockerade centrala Berlin.

  Tidigare denna vecka blockerade spanska lantbrukare trafiken på flera håll i landet i protest mot dels låga priser på jordbruksprodukter, dels höjda minimilöner för de anställda.

  Relaterade artiklar

  Till toppen