Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 oktober 2018

  Protester stoppar nytt grisstall: "Jättetrist"

  Mats Olsson vill bygga ut sina grisstallar utanför Kalmar och skapa en av Sveriges största grisgårdar. Men nu har han stött på patrull. Ett 30-tal grannar är oroliga för stankchock – och överklagar den planerade tillbyggnaden.

   Mats Olsson vill bygga ut sin svingård med ett nytt stall för cirka 30 miljoner kronor. Men grannarnas protester har satt stopp för planerna. I alla fall tills vidare.
  Mats Olsson vill bygga ut sin svingård med ett nytt stall för cirka 30 miljoner kronor. Men grannarnas protester har satt stopp för planerna. I alla fall tills vidare. FOTO: Fredrik Stork

  Mats Olssons nya anläggning på Holmsbergs gård i Ljungbyholm utanför Kalmar väntas kosta cirka 30 miljoner kronor. Den befintliga totalytan på 15 000 kvadratmeter ska växa med 2 000 kvadrat.

  – Efter tillbyggnaden kommer vi att öka vår grisförsäljning från 25 000 till 35 000 grisar årligen, säger Mats Olsson till ATL.

  Men nu har han stött på patrull. Ett 30-tal personer överklagar det miljöstillstånd som länsstyrelsen sedan tidigare beviljat – och som är en förutsättning för den nya anläggningen.

  Oro för lukten

  Orsak: Närboende är oroade över ökad stallstank när gården växer.

  – Det är jättetrist. Det är en person som samlat ett 30-tal namnunderskrifter på en överklagansblankett. Rent principiellt är ingen av påskrivarna sakägare, för det är ingen av dem som bor inom 500 meter från det planerade stallet. Men det är tillräckligt många påskrifter för att miljödomstolen i Växjö ändå ska ta ställning till huruvida de ändå är sakägare, säger Mats Olsson till ATL.

  Han hävdar att han tidigare haft möten med närboende om byggplanerna. Och på de mötena har ingen ifrågasatt den tilltänkta anläggningen, säger han. Istället är det, enligt Mats Olsson, fråga om en person som ”lyckats att få med sig ett 30-tal på en överklagan till miljödomstolen”.

  Luktar redan

  Men kritikerna har inte förstått fördelarna med den nya anläggningen, menar han.

  – Om vi bygger ut så kommer vi kunna vidta åtgärder för att minska lukten generellt. Det är fråga om en modernisering. Men om tillbyggnaden överklagas så blir det ju status quo, för den befintliga verksamheten finns ju där redan, säger Mats Olsson.

  Den expanderade gården ska också ge plats för fler smågrisar.

  – I dag säljer vi smågrisar till förmedling, men det är inte optimalt att flytta grisar mellan anläggningar. Med den nya anläggningen skulle vi få en totalintegrering med smågrisar, färre transporter och bättre djurvälfärd. Alla företag måste utvecklas och så även vårt, Säger Mats Olsson.

  Allt klart

  Har ni redan hunnit påbörjat nybyggnationen?

  – Nej, men vi har hunnit göra de saker vi kan innan tillstånden är i hamn, till exempel markberedningsarbeten och så har vi rivit en del hus. Det var vi tvungna att göra ändå, men det har såklart tillkommit projekteringskostnader, men det har inte varit några jätteutgifter, säger Mats Olsson.

  I dag har Holmsbergs gård 15 anställda. Anställningsbehovet är begränsat efter en eventuell tillbyggnad. Som mest kan det bli fråga om fem nya medarbetare, säger han.

  ATL har sökt den utpekade huvudpersonen bakom överklagan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen