Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juni 2011

  Protester när aktivister ställdes inför rätta

  Rättegången mot de två djurrättsaktivister som olovligen trängt sig in i Swedish Meats förre ordförande Lars Hultströms stallar utanför Flen förvandlades till ett angrepp på svensk köttproduktion.

  Tyst demonstration. Stödet för de två åtalade aktivisterna var stort när rättegången hölls i Nyköpings tingsrätt. I rättssalen blev svensk köttproduktion en slagpåse.
  Bild 1/2Tyst demonstration. Stödet för de två åtalade aktivisterna var stort när rättegången hölls i Nyköpings tingsrätt. I rättssalen blev svensk köttproduktion en slagpåse.
  Snabbt avklarat. Huvudförhandlingen som satte punkt för den så kallade grisskandalen genomfördes under torsdagens förmiddag. Om en vecka meddelar Nyköpings tingsrätt dom.
  Bild 2/2Snabbt avklarat. Huvudförhandlingen som satte punkt för den så kallade grisskandalen genomfördes under torsdagens förmiddag. Om en vecka meddelar Nyköpings tingsrätt dom.

  NYKÖPING ATL
  Om en vecka sätts slutpunkten på den så kallade grisskandalen som inleddes den 24 november 2009. På torsdag meddelas domen mot de två aktivisterna som åtalats för olaga intrång.

  Ville avslöja uppfödning

  Malin Gustafsson, 28 år, och Björn Gustafsson, 29 år, erkände vid rättegången i Nyköpings tingsrätt att de olovligen varit inne i flera stallar på Hultströms gård Blackstaby. Hon vid tre tillfällen, han vid ett. Malin Gustafsson förklarade varför:

  – Svensk djurskyddslag är bra om vi levde upp till den, men djuruppfödning är en industri där det som är levande och kännande förvandlas till enbart produkter. Vi ville visa detta för allmänheten.

  Att de två aktivisterna har åtalats beror på att de vittnade mot Hultström då åklagaren undersökte misstänkt brott mot djurskyddslagen på Blackstaby, en utredning som lades ner.

  Drog tillbaka krav

  Hultström har dragit tillbaka skadeståndsanspråket på nästan en miljon kronor. Enligt Malin Gustafsson har han i stället riktat ett lika stort anspråk mot organisationen Djurrättsalliansen.

  Av de 92 grisuppfödare som anmäldes av Djurrättsalliansen har ingen fällts i domstol. På torsdag fälls sannolikt de två aktivisterna. Deras advokater vädjade till rätten att straffet ska bli det lägsta tänkbara.

  – Vi ska vara glada att vi har ungdomar med ett samhällsintresse. Målen får ibland helga medlen, sade advokat Peter Althin.

   

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen