Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 mars

  ”Kommer de hit får de akta sig”

  Ett gruvbolag från Australien har fått klartecken att provborra i Dalsland. Men Birgit Hansson lovar att fortsätta kämpa mot borrningarna.

  – Vi ska obstruera på alla sätt.

   Birgit Hansson som driver Lästviks Säteri är också engagerad i kampen mot provborrningarna i Dalsland. Kommer företaget blir det besvärligt för dem, lovar hon.
  Birgit Hansson som driver Lästviks Säteri är också engagerad i kampen mot provborrningarna i Dalsland. Kommer företaget blir det besvärligt för dem, lovar hon. FOTO: Privat/ATL, Henrik Dammberg

  Odin Metals från Australien har fått tillstånd att provborra efter silver och koppar på 22 000 hektar i fyra kommuner i Dalsland. Trots protester och överklaganden från ett 80-tal privatpersoner har nu förvaltningsrätten i Luleå slagit fast Bergsstatens beslut.

  Birgit Hansson är en av de som reagerat mot planerna. Efter att de blev kända förra våren startade hon Gruvkampen Dalsland.

  – Jag blev förskräckt att det ännu en gång ska bli aktuellt med gruvbrytning här. Regeringen slog 1998 fast att det inte passar med en sådan verksamhet i vår miljö.

  Hot mot jobb och vatten

  Det handlar bland annat om att stora naturvärden kan gå till spillo, vilket kan slå hårt mot turistnäringen.

  – I Dalsland ger den 700 årsarbeten och drar in omkring 1 miljard kronor per år. Hur många jobb skulle en gruva ge? Kanske ett hundratal, säger Birgit Hansson.

  Men en gruvbrytning skulle också hota vattenförsörjningen, menar hon.

  – Och utan rent vatten går det inte att leva kvar här.

  – Det är fel på minerallagen. De som fattar besluten tar inga som helst miljöhänsyn.

  Ta vara på slaggen

  I stället för att starta nya gruvor menar Birgit Hansson att det finns andra sätt.

  – Det går att utvinna metaller och mineraler ur slagg till exempel. Sedan går det att hushålla och återanvända också.

  Hon är inte heller säker på att det blir bolaget i fråga som, om det blir aktuellt, kommer att sköta gruvdriften.

  – Det här är människor som är ute efter snabba pengar. Nu när de har fått sitt tillstånd kan de mycket väl sälja det vidare.

  Vad kommer att hända om, eller när, de kommer för att provborra?

  – Då får de akta sig. Vi ska obstruera på alla sätt. Det blir väldigt besvärligt för dem. För vi är beredda, säger Birgit Hansson.

  Nej från två kommuner

  Tidigare har Åmåls kommun överklagat Odin Metals tillstånd att leta koppar och silver. I går, onsdag, fattade Bengtsfors kommunstyrelse samma beslut.

  – Vi har bilden att en gruvverksamhet kan få så stor påverkan att skadan kommer att överskrida nyttan och då talar vi om besöksnäring, miljö, friluftsluft, jord- och skogsbruk. Därför överklagar vi till Kammarrätten, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson till Dalslänningen.

  – Vi menar att markägaren har för litet stöd i lagtexten medan sökanden, i det här fallet Odin Metal, har för stort. Förvaltningsdomstolen har fattat ett felaktigt beslut helt enkelt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen