Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 januari 2018

  Proteinkakan som kan ersätta soja

  Gunnarshög.

  En proteinrik restprodukt kan bli ett alternativ till soja och quorn. Inom några år hoppas Erik Nilsson och Anja Persson att deras kaka ska revolutionera livsmedelsmarknaden.

   Erik Nilsson och Anja Persson hoppas att deras rapskaka ska revolutionera livsmedelsbranschen.
  Bild 1/4 Erik Nilsson och Anja Persson hoppas att deras rapskaka ska revolutionera livsmedelsbranschen.
   Anja Persson demonstrerar hur kallpressningen av rapsen går till.
  Bild 2/4 Anja Persson demonstrerar hur kallpressningen av rapsen går till.
   I dag säljer Gunnarshög rapskakan till bönder som använder den som djurfoder.
  Bild 3/4 I dag säljer Gunnarshög rapskakan till bönder som använder den som djurfoder.
   Rapskakan – oansenlig till det yttre men späckad med nyttiga proteiner.
  Bild 4/4 Rapskakan – oansenlig till det yttre men späckad med nyttiga proteiner.

  Historien om Gunnarshögs gårds kallpressade rapsolja började 1995 då Gunnar Nilsson satt hemma och bläddrade i ATL. En radannons om en begagnad rapspressanläggning fångade hans intresse. Gunnar Nilsson, som bar på en idé om att börja tillverka biodiesel, slog till. Men någon drivmedelsproduktion blev det aldrig på gården. Istället började de producera en kallpressad rapsolja som i dag är familjeföretagets storsäljande flaggskepp.

  Men för varje kilo rapsolja krävs tre kilo frön. Det innebär två kilo restprodukt – en proteinstinn och grönaktig presskaka. Den blir i dag till pellets som säljs relativt billigt till djurbönder som använder den i nöt- och grisfoder.

  Ett brev i brevlådan

  Men för några år sedan började Erik Nilsson och Anja Persson på Gunnarshögs gård att fundera på om inte rapskakan borde kunna användas till mat. I samma veva damp det ned ett mejl i Anja Perssons inkorg. Det kom från en livsmedelsforskare vid Lunds universitet som gått i samma tankar.

  – Hon skrev att vi hade en fantastisk råvara. Eftersom vi strävar efter att få ett bra kretslopp där inget går till spillo blev vi sporrade, säger Anja Persson.

  Funktionellt protein

  Tillsammans drog de igång ett projekt. Livsmedelsforskarna har analyserat rapskakans innehåll och kommit fram till att den innehåller en mycket bra sammansättning av livsnödvändiga aminosyror samt det funktionella proteinet oleosin, vilket ökar möjligheten att få en bra och saftig konsistens på rapsproteinet. Målet är att inom tre till fem år få fram en vegetarisk livsmedelsprodukt.

  – Vi ser inte vår framtida produkt som en konkurrent till kött, snarare som ett livsmedel som gör det möjligt att utesluta soja, säger Erik Nilsson.

  Tror på lösning

  Men det finns problem som behöver lösas. Rapskakan innehåller glukosinolat som i höga doser kan påverka sköldkörteln negativt. Kakan får även en bismak av gräs och får i dagsläget inte säljas för mänsklig konsumtion.

  Men dessa problem menar Erik Nilsson, Anja Persson och livsmedelsforskarna går att lösa, bland annat genom att lösa ur de nyttiga proteinerna ur kakan genom en vattenbaserad process.

  – Vi är hoppfulla! Många av de vegetariska halvfabrikaten baseras på soja eller kikärtor som inte alltid odlas så miljövänligt på andra sidan jordklotet. Vi tycker det är bättre att ta vara på raps som odlas i Sverige, säger Erik Nilsson.

  LÄS OCKSÅ: Rapport hejdade prisuppgång på rapsLÄS OCKSÅ: Skånsk raps plöjs nerLÄS OCKSÅ: Skördeåret 2018 har redan startatLÄS OCKSÅ: 2017 dystert år för lant- och skogsbruket

  Forskningsprojekt

  I forskningsprojektet samarbetar Erik Nilsson och Anja Persson med livsmedelsforskarna Marilyn Rayner, Karolina Östbring, Ia Rosenlind och Ingegerd Sjöholm från Lunds tekniska högskola. I projektet, som i somras fick tre års ytterligare finansiering från Vinnova, ingår även Orkla Foods Sverige, Aventure och Swepharm.

  GUNNARSHÖGS GÅRD

  Gården drivs av Erik Nilsson och Anja Persson samt Gunnar och Lisbeth Nilsson. Gunnarshög har varit i familjen Nilssons ägo sedan 1897. Förutom odling och kallpressning av rapsolja driver familjen gårdsbutik och gårdskafé. Man tar även emot besökare på guidade visningar.

  Företagsnamn: Gunnarshög Jordbruks AB

  Bolagsform: Aktiebolag

  Antal anställda: 15 på heltid och 5 säsongsanställda

  Omsättning: 53 miljoner kronor

  Resultat: 4,2 miljoner kronor

  Vinstmarginal: 12,6 procent

  Areal: 84 hektar

  Investeringar: Nytt lager och en ny fyllningslinje för drygt 11 miljoner kronor

  Tre tips: ”Ge aldrig upp”, ”Var vetgirig” och ”Var äkta och ödmjuk”

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen