Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 november 2018

  Proteingrödeproduktionen ökar i EU

  Sojaodlingen har fördubblats på fem år, konstaterar EU-kommissionen i ny rapport.

  De flesta proteingrödor ökar i areal i EU. Odlingen av sojabönor har fördubblats, till runt en miljon hektar, sedan den jordbrukspolitiska reformen 2013 då möjligheterna att ge stöd för odling av proteingrödor blev fler. Den största växtproteinkällan, raps, har ökat med 66 procent sedan 2003, enligt en ny rapport från EU-kommissionen. Det är framförallt produktionen av biodiesel som drivit upp rapsproduktionen som nu upptar 6,8 miljoner hektar och producerar 20 miljoner ton.

  Efterfrågan på växtprotein var runt 27 miljoner ton råprotein 2016/17. Av det importerades 17 miljoner ton, framförallt soja. 93 procent av den totala efterfrågan står fodermarknaden för. EU:s självförsörjningsgrad varierar, med 79 procent för raps, 52 procent för solrosor och 5 procent för sojabönor.

  Mer mat

  De proteingrödor som människor äter står för en liten del av både tillgång och efterfrågan, men det är en lönsam, och växande, marknad, enligt EU-kommissionen. Tillväxten för alternativ till kött och mejeriprodukter har gått upp med 14 respektive 11 procent. 2017 åt EU-medborgare nära tre miljoner ton linser, bönor och ärtor, varav ungefär en miljon importerades, främst kikärtor och linser. EU är självförsörjande på ärtor och bondbönor.

  Rapporten lyfter fördelarna med baljväxtodling för både miljö och bondeekonomi. Att avkastningen är mer osäker med baljväxter än med raps och spannmål ses som en anledning till att bara tre procent av EU:s odlingsareal sås med baljväxter. Det behövs mer forskning, växtförädling och kunskapsspridning för att öka produktionen, konstaterar EU-kommissionen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen