Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 mars

  Lagförslag om mer bondemuskler

  Propositionen om otillbörliga affärsmetoder har nått riksdagen.

   Lagen är tänkt att ge mer marknadsmuskler för små leverantörer av jordbruksprodukter till stora köpare, i handel och livsmedelsindustri.
  Lagen är tänkt att ge mer marknadsmuskler för små leverantörer av jordbruksprodukter till stora köpare, i handel och livsmedelsindustri. FOTO: Henrik Montgomery / TT

  En maxtid för fakturor på 30 dagar och förbud mot ensidiga ändringar i avtalsvillkor är några av förslagen i regeringens proposition om förbud av otillbörliga handelsmetoder. Lagen ska skydda svagare leverantörer av jordbruksprodukter från att utnyttjas av starkare uppköpare, inklusive kooperativ som leverantören är medlem i.

  Innehållet i propositionen är detsamma som i lagrådsremissen som ATL tidigare skrivit om. Godkänner riksdagen förslaget träder den nya lagen i kraft den 1 november.

  Lagen föreslås gälla alla leverantörer av jordbruksprodukter, men bara köpare med en årsomsättning över två miljoner euro.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen