Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 oktober 2019

  Projekt för minskad svanskupering i Danmark

  Herning

  I projektet ”Hela haler – all in” som drivs av Seges ska 100 000 danska grisar få behålla sina svansar. Men i nuläget är bara 80 000 grisar med i projektet.

  – Vi står inför en stor utmaning, säger projektledaren Dorthe Poulsgård.

   Grisarna på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
  Bild 1/2 Grisarna på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos
   Dorthe Poulsgård berättade om projektet i ett föredrag tillsammans med deltagande grisproducenter på svinkongressen i Herning.
  Bild 2/2 Dorthe Poulsgård berättade om projektet i ett föredrag tillsammans med deltagande grisproducenter på svinkongressen i Herning. FOTO: Marion Palm

  Forskningsorganisationen Seges som är en del av Landbrug & Fødevarer vill i projektet ”Hele haler – all in” samla grisproducenter som vill gå över till produktion där grisarna får ha svansarna kvar. Målet är att få med 100 000 grisar i projektet, men hittills har man bara lyckats få med sig 80 000.

  – Vi står inför en stor utmaning för vi har haft en tradition med kuperade svansar under väldigt lång tid i Danmark. Det här är inte en förändring man kan göra på en dag, säger Dorthe Poulsgård, projektledare på Seges.

  Kan kopiera arbetssättet

  Projektet startade sommaren 2018 då den första gården anslöt sig. Där har man nu gått över till produktion helt utan svanskupering. Nu är sex gårdar med i projektet och målet är att komma fram till de bästa tillvägagångssätten för att undvika svansskador. Därefter är tanken att fler besättningar ska kunna kopiera arbetssättet och testa samma sak.

  – Vi måste veta hur vi ska gå tillväga eftersom detta är en förändring som kostar producenterna pengar. Innan man vill göra en sådan omställning vill man gärna ha bevis på att tillvägagångssättet fungerar och det ska vi kartlägga nu.

  85 procent utan skador

  Dorthe Pouldgård hänvisar till att svensk och dansk produktion skiljer sig stort och säger att man måste hitta tillvägagångssätt som passar den danska produktionen utan att det innebär för stora kostnader för grisproducenten.

  – Vi har valt att göra det här långsamt och med eftertanke så att det inte blir en belastning för producenterna. Om man vill ställa om sin produktion ska man veta vad som krävs, säger hon.

  Under projektets gång har man gjort kontroller för att se hur mycket skador grisarna får på sina svansar när de varit i tillväxtstallet under fem till sex veckor. 85 procent av grisarna hade inga skador och av de grisar som hade skador på svansen var den en väldigt liten andel som hade svåra skador eller infektioner i svansen.

  – Målet med projektet är att på sikt uppfylla EU-reglerna att inte utföra svanskupering på kultingar. Det hoppas vi våra resultat kan bidra till, säger Dorthe Pouldgård.

  Relaterade artiklar

  Till toppen