Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 oktober 2016

  Producenten: "Ägg har ett oförtjänt dåligt rykte"

  Alsbo Ägg delar ut eget Östersjöpris - och uppmanar oss att fortsätta äta ägg.

   Sören Rabb och Britt-Mari Skrivargård Rabb med personal på Alsbo Ägg delar ut etteget Östersjöpris till Världsnaturfonden.
  Sören Rabb och Britt-Mari Skrivargård Rabb med personal på Alsbo Ägg delar ut etteget Östersjöpris till Världsnaturfonden. FOTO: Alsbo Ägg

  Familjeföretaget Alsbo Ägg i Krylbo har funnits sedan 1982 och drivs av Sören Rabb och Britt-Mari Skrivargård Rabb. Med åtta kontrakterade producenter, varav tre ekologiska, förser de regionen från Örebro i söder till Sundsvall i norr med ”de godaste äggen, och den bästa djurhållningen med så lite påverkan av vår gemensamma miljö som möjligt”.

  För två år sedan bestämde sig Alsbo Ägg för att bygga vidare på sitt miljöarbete, genom att bilda en egen Östersjöfond i syfte att lyfta miljöfrågan. Mottagaren ska vara en aktör som på olika sätt gör aktiva handlingar för att ”återställa, skydda och bevara Östersjöns miljö”.

  Världsnaturfonden

  2015 delade Alsbo Ägg ut 16 000 kronor till forskningscentrat Människa Teknik Miljö vid Örebro universitet.

  I år fick Världsnaturfonden WWF 20 000.

  – Vi har kommit fram till att ge 2016 års pris till Världsnaturfonden för att vi värdesätter deras stora räddningsaktion för världens alla hav, säger Britt-Mari Skrivargård Rabb till ATL.

  – Haven mår inget bra. Vi fortsätter att använda dem som en soptipp och det leder till att vi människor inte heller kommer att må något bra.

  Östersjöförpackningen

  Britt-Mari Skrivargård Rabb berättar att pengarna de delar ut får de in genom att sälja sin speciella Östersjöförpackning, och för varje såld förpackning skänker de 25 öre till fonden.

  Den affär som har sålt flest Östersjöförpackning är ICA Kvantum Åkrahallen i Sala.

  För andra året i rad, och dessutom i dag på Äggets Dag, åkte Britt-Mari Skrivargård Rabb dit och gav dem ett diplom till butiken i Sala för sitt engagemang för att hjälpa rädda Östersjön.

  – Vi startade fonden för att vi tycker att lantbruket har fått ta emot väldigt mycket kritik som bov i dramat vad gäller övergödning. Det här är en möjlighet att visa att lantbruket gör nytta.

  Höga halter

  Att priset delas ut just dagarna efter det att Land Lantbruk avslöjade att nivåerna av dioxin och PCB är tre gånger högre i ekoägg än i konventionella ägg är en slump.

  – Men allt hänger ihop. Om fisken har höga halter i sig blir det höga halter i fiskmjölet som finns i fodret, säger Britt-Mari Skrivargård Rabb.

  – Det är olyckligt men ingen katastrof att halterna är för höga. Ägg har ett oförtjänt dåligt rykte som livsmedel. Livsmedelsverket påpekar att även om halterna är höga överskrider de inte gränsvärdena och det är ingen som helst fara för oss människor att äta ägg.

  Foderbranschen tveksam

  Ingen kan i dagsläget med bestämdhet säga vad som ligger bakom de förhöjda halterna av PCB och dioxiner i svenska ekologiska ägg. Svenska Ägg, Livsmedelsverket och Jordbruksverket har suttit i möte. Men parterna har inte kunnat komma fram till vad som kan ligga bakom de förhöjda halterna. Samtliga väntar på svar från såväl egna- som gemensamma kontroller.

  Svenska Ägg anger fiskmjölet i ekohönsens foder som en möjlig orsak, men foderbranschen är inte övertygad.

  Kjell Wejdemar på Jordbruksverkets enhet för foder och djurprodukter sa till ATL i går att han lutar åt att det är en lokal miljö, hönsstall eller uteplats, där proverna tagits som är problemet.

  Läs mer: Ekoägg tre gånger giftigareLäs mer: Mindre fiskmjöl i ekofoderLäs mer: Lokal miljö möjlig bakom gift i ekoägg

  Relaterade artiklar

  Till toppen