Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 oktober 2019

  Problem hos Distriktsveterinärerna kan hota djurhälsan

  För den djurägare som behöver ska det alltid finns en veterinär att vända sig till. Det är statliga Distriktsveterinärernas ansvar.

  Men långa avstånd och dålig arbetsmiljö gör att djurhälsan äventyras, enligt en granskning i Sveriges Radios Kaliber.

   Enligt Sveriges Radios program Kalibers sammanställning finns i dag gårdar där djurägare har 20 mil eller mer till en veterinär. Arkivbild.
  Enligt Sveriges Radios program Kalibers sammanställning finns i dag gårdar där djurägare har 20 mil eller mer till en veterinär. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  I Vilhelmina fanns tidigare en veterinärstation som var bemannad varje dag. Sedan i februari i år kommer veterinär från Lycksele en eller två dagar i veckan. Och de veterinärer som har beredskap kvällar, nätter och helger utgår också de från Lycksele, enligt Sveriges Radios Kaliber.

  – Det har ju funkat så där. Det är ju det när man står där en kväll och har ett sjukt djur och det är flera timmar bort, en veterinär, då är man ganska rådlös, säger Emily Stighall, ridlärare på Vilhelmina ridklubb i programmet.

  Enligt Kalibers sammanställning finns i dag gårdar där djurägare har 20 mil eller mer till en veterinär. På vissa håll i landet har avstånden ökat i och med att distriktsveterinärerna har slagit samman beredskapsområden permanent, eller under en tid av året, bland annat i Västernorrland och norra Lappland.

  Visselblåsare kritisk

  Anna Bäckvall jobbar som länsveterinär på länsstyrelsen i Västerbotten, men var fram till för ett år sedan anställd på Distriktsveterinärerna.

  – Jag tycker inte att man kan garantera ett gott djurskydd i Norrlands inland eller för den delen i inre Dalarna eller i Värmland. Det är ju helt märkligt att en patient i Jokkmokk måste vänta på veterinär från Kiruna som ligger över 20 mil bort. Det är ju helt horribla avstånd, säger Anna Bäckvall till Kaliber.

  Hon är fackligt engagerad och berättar om arbetspass som varat långt in på natten, för att sedan fortsätta morgonen därpå. Tuffa helgpass kunde följas av tjänstgöring på måndag morgon.

  – Man var trött och totalt grinfärdig och var inte speciellt bra på att fatta beslut kan man väl säga, säger Anna Bäckvall.

  Flera har slutat

  Kaliber uppger att de talat med ett tiotal veterinärer i hela landet som alla lämnat Distriktsveterinärerna. Några av dem har sagt upp sig, andra lämnat efter en ekonomisk överenskommelse med arbetsgivaren. De kom att bli betraktade som ett problem när de slog larm om brister i arbetsmiljön, säger de.

  Programmet har också tagit del av flera arbetsscheman som styrker den hårda arbetsbelastning som Anna Bäckvall vittnar om.

  – Det här är ju inte acceptabelt. Vi kan inte stå och säga att vi tycker att det här är bra, definitivt inte, säger Distriktsveterinärernas chef Peter Svensson till Kaliber.

  ”Uppfyller uppdraget”

  Distriktsveterinärerna har enligt Kaliber cirka 350 veterinärer anställda och finns på omkring 80 platser i landet. De är en del av Jordbruksverket och har sitt huvudkontor på samma ställe, i Jönköping. Trots kritiken säger Peter Svensson att han tycker att verksamheten i stort fungerar bra. Sammanslagningarna som gett längre avstånd har också har gett större och stabilare arbetsgrupper, säger han.

  – Vi tycker att vi uppfyller vårt uppdrag. Men sen kan man säga, till vilken nivå? Ska vi ha ännu fler mottagningar i landet? Jag är tveksam, jag tycker att vi har en nivå i dag som är väldigt hög för vår beredskap, säger Peter Svensson till Kaliber.

  Här kan du höra hela Kalibers granskning.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen