Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 november 2018

  Prissänkning ska locka fler köpa ekologisk julskinka

  Försäljningen av ekologisk julskinka sjönk med 20 procent under förra året – men i år hoppas ekobranschen på revansch efter prissänkning.

   Fjolårets försäljningstapp av ekologisk julskinka beror främst på att skinkorna blivit mindre generellt, enligt Thomas Östlund.
  Fjolårets försäljningstapp av ekologisk julskinka beror främst på att skinkorna blivit mindre generellt, enligt Thomas Östlund. FOTO: Hans B Eriksson

  Av den totala försäljningen av julskinka är 3,5 procent ekologisk i dag. Svenskt Butikskött är Sveriges största ekoköttsproducent. För två år sedan sålde bolaget 350 ton ekoskinka, vilket var rekord. Men i fjol sjönk försäljningen med hela 20 procent.

  – Nu försöker vi komma tillbaka till rekordvolymerna genom lägre pris och med hjälp av butikskedjor som gör kampanjer, säger Thomas Östlund, VD för och ägare av Svenskt Butikskött.

  Han tillägger att priset på Kravgris sjunkit med tio procent under året och att ekojulskinkan därmed blir 10-15 procent billigare i butik.

  Ökad andel

  Fjolårets försäljningstapp beror främst på att skinkorna blivit mindre generellt, enligt Thomas Östlund som ändå spår en ljus ekoframtid.

  – Ursprungsmärkning, närproducerat och eko blir allt viktigare. Vi har redan sett en andelsmässig fördubbling av eko i dagligvaruhandeln de senaste tio åren. Kategorin utgör nu nästan tio procent av livsmedelsutbudet.

  Överutbud på Kravgrisar

  Färsk statistik från Sveriges grisföretagare visar dock på ett överutbud av Kravgrisar. Jord på trynets medlemmar – bestående av 24 ekobönder som föder upp nära alla Kravgrisar i Sverige – ska därför minska sin grisproduktion med tio procent i år.

  Magnus Lindholm, tillförordnad inköpsdirektör på HK Scan, tror att ekotrenden hamnat lite i medieskugga.

  – Jag upplever att det pratas mindre om eko i medier generellt, och mer om hållbarhet, svenskt och närproducerat. Eko har försvunnit lite ur offentligheten på sistone, säger han.

  Solklar minskning

  Men produktionsneddragningar märks i hela grisbranschen till följd av sommarens grillförbud, foderbrist och fördubblade foderkostnader – som inte kompenseras av dagens förhållandevis låga grispriser. Och nu ökar även suggslakten, vilket kan medföra framtida grisbrist.

  – Det är en solklar produktionsminskning i efter torkan. Det är tragiskt att folk kanske lägger ner på grund av oförutsedda händelser, säger Roger Olsson på JM Chark.

  Få Kravskinkor

  Sveriges största ekoköttsproducent Svenskt Butikskött gör tio ton Kravmärkt skinka i år. Julskinkan produceras på en Kravcertifierad gård på Gotland.

  För att just en julskinka ska märkas med Kravs märkning krävs det att den är helt nitritfri, varför Kravskinka är sällsynt.

  Utan konserveringsmedlet nitrit blir en julskinka grå. Däremot är alla ekojulskinkor som Svenskt Butikskött säljer baserade på Kravgris.

  Relaterade artiklar

  Till toppen