Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 maj

  Prisrusning på blomkål – och prisras på drivmedel

  Det var generellt små prisrörelser på mat i april, men blomkålspriset rusade med över 30 procent och nötköttet blev 5 procent dyrare. Samtidigt sjönk drivmedelspriserna ganska kraftigt efter oljeraset. Det visar ny SCB-statistik.

   Priserna på blomkål steg med 30 procent i april. Arkivbild.
  Priserna på blomkål steg med 30 procent i april. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  KPI, konsumentprisindex, var i stort oförändrat under perioden mars till och med april i år – och så även under de senaste tolv månaderna. KPI ökade dock med 1,6 procent i april 2020, jämfört med helåret 2018.

  Livsmedels-KPI steg med drygt 1 procent under mars till och med april och med 3,5 procent under en tolvmånadersperiod till och med april i år. Och jämfört med helåret 2018 ökade livsmedels-KPI i april med 6,2 procent.

  Mest ökade grönsaks-KPI som steg med 4,4 procent mars–april och med 5,3 procent under den längre mätperioden. Det visar den fördjupade KPI-statistik från SCB som ATL tagit del av.

  Störst var prisökningen för blomkål, som blev 31,6 procent dyrare under de senaste två månaderna och 31,5 procent dyrare under de senaste tolv. Därefter följde priset på purjolök som ökade med 31,1 respektive 11,2 procent.

  Tredje största prisökningen stod vitkålen för. Vitkål fördyrades med 28,1 procent, men blev drygt 7 procent billigare under den längre mätperioden.

  Potatis steg

  Priset på paketerad potatis steg med 5,8 procent och morötter med 7,3 procent under den korta mätperioden, och blev fem procent dyrare respektive 7 procent billigare under tolvmånadersperioden.

  Priset på potatis på lösvikt ökade med 6,8 procent, men sjönk samtidigt med drygt 3 procent under den längre mätperioden. Kravmärkta morötter respektive kravmärkt potatis ökade i pris med drygt 4 procent vardera de senaste två månaderna.

  Köttpriserna steg med 1,4 procent mars–april. Nötkött respektive griskött fördyrades med 2,2 respektive 5,6 procent. På övriga köttslag var förändringarna knappt märkbara.

  Kategorin bröd och övriga spannmålsprodukter stod också still och livsmedlen i matgruppen var överlag i stort sett oförändrade. Det gällde även priserna i kategorin mjölk, ost och ägg.

  I drivmedelskategorin syntes dock större prisnedgångar efter det globala oljeprisfallet. Dieselolja blev knappt 7 procent billigare (mars till och med april) och drygt 15 procent billigare de senaste tolv månaderna. Priset på 95-oktanig bensin sjönk med drygt 10 procent under den korta mätperioden och blev 23 procent billigare under den längre.

  Priset på 85-oktanig etanol var ned med drygt 17 respektive 15 procent under de respektive mätperioderna.

  KPI

  KPI, konsumentprisindex, mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska produktionen, alltså de priser konsumenter faktiskt betalar.

  Källa: SCB

  Relaterade artiklar

  Till toppen