Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 juni

  Prisrusning på grödor efter extrema översvämningar

  Priset på majs, sojabönor, vete och andra jordbruksprodukter som odlas i den amerikanska mellanvästern steg brant i veckan efter att omfattningen av de stora översvämningarna klarnat.

   Flygbild tagen 22 maj över den översvämmande Arkansasfloden i närheten av Tulsa i delstaten Oklahoma.
  Flygbild tagen 22 maj över den översvämmande Arkansasfloden i närheten av Tulsa i delstaten Oklahoma. FOTO: Rebecca Imwalle/Zuma Press/TT

  Hittills i maj månad har priserna på de amerikanska grödorna majs, sojabönor, vete och havre stigit med runt 20 procent, efter att kontrakten för de olika sädesslagen stegrat med 3-4 procent i handeln på Chicagos lantbruksbörs.

  Enligt en rapport från Amerikanska jordbruksdepartementet har de amerikanska bönderna bara kunnat odla runt 49 procent av normal majsproduktion. I vissa områden, särskilt i Illinois, är fuktnivån i marken så hög att marken blivit obrukbar. Fukten har uppmätts till nivåer som motsvarar den 99 percentilen, en statistiskt synnerligen ovanlig incident. Här har bönderna bara kunnat odla upp 24 procent av markerna avsedda för majs och blott 11 procent av sojabönsarealerna.

  Översvämningarna i mellanvästern, ett område som betraktas som hjärtat i det amerikanska lantbruket, har stört tillväxten sedan i mars. Särskilt områden längs floden Missouri har drabbats, i delstaterna Nebraska, South Dakota, Iowa, Kansas och Missouri. Även Mississippi-floden har svämmat över stora arealer efter en ovanligt snörik vinter.

  Snabb snösmältning

  Omväxlingar till högtryck under våren har därefter drivit på vattenflöden till floderna, då de stora snömängderna på kort tid smält i häftiga väderomslag. Flöden mot regionens vattenkällor har också drivits på av att marken innan väderomslaget varit frusen, vilket tagit ned markens förmåga att absorbera smältvatten jämfört med vanliga år.

  Den senaste tolvmånadersperioden har varit den blötaste i amerikansk statistikhistoria, som sträcker sig tillbaka till 1895, enligt amerikanska klimat- och väderinstitutet NOAA.

  Klart är att en klimatväxling har skett och att temperaturen drivits upp. Detta påverkar atmosfärens förmåga att binda, bära och slutligen släppa nederbörd, enligt forskare på Notre Dame-universitetet. Den nya analysmodellen Hybrid-delta-nedskalning – som tar hjälp av klimatdata från globalt etablerade modeller och kombinerar dessa med lokal data – förutspår att risken för så kallade hundraårsflöden (extremscenarion som inträffar i snitt vart hundrade år) kommer ha ökat med 30 procent mellan år 2000 och 2100.

  Andra delar av landet har de senaste åren drabbats av ovanligt svår torka, som bland annat lett till historisk svåra skogsbränder i Kalifornien.

  Relaterade artiklar

  Till toppen