Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 april

  Prisras hotar slå ut äggproducenter

  Äggbranschen är mitt i ett stålbad och äggpriserna är så låga att de inte täcker produktionskostnaderna, varnar producenter. Branschen befarar att lantbrukare kan slås ut och att utbudet av svenska ägg blivit för stort.

   Antalet hönsplatser har ökat så pass mycket i Sverige att det nu råder överproduktion på ägg.
  Antalet hönsplatser har ökat så pass mycket i Sverige att det nu råder överproduktion på ägg. FOTO: Henrik Montogomery/TT

  Samtidigt som svenskar äter ägg som aldrig förr genomlever Sveriges äggproducenter en sällan skådad prispress på sina produkter. Flera som ATL har talat med berättar att det just nu kostar mer att producera ägg än vad man kan sälja dem för.

  Peter Andersson är äggproducent i Västergötland och sitter också i branschens producentråd. Han kallar dagens situa­tion för den värsta på många år.

  – Vi är duktiga på att trolla med knäna, och de som kan får göra andra saker för att hålla verksamheten i gång. Men det kan komma att slås ut anläggningar. Det pratas om det i leden, säger han.

  Täcker inte kostnaderna

  Branschorganisationen Svenska Ägg håller med om att det inte betalar sig att producera ägg i nuläget:

  – Så är det, äggpriset täcker inte produktionskostnaderna. Det är många som har det väldigt tufft just nu, säger Svenska Äggs ordförande Jan-Olof Bohlin.

  Efter 2018 kämpade många producenter med höga foderkostnader och låga äggpriser. Även om priserna repade sig till högre nivåer 2019 gick branschen in i 2020-talet med en dalande priskurva. Hittills i år har äggpriserna sjunkit.

  – Prispressen är värre nu än 2018. Den är en följd av att det finns ett överskott på ägg. Antalet hönsplatser har ökat utan att det funnit en marknad för det, säger Agne Thuresson, som driver Thuressons hönseri med äggproduktion, packeri och värphönsuppfödning på Öland.

  – Dagens situation är inte hållbar. Det finns producenter som inte kommer att sätta in höns i år. Det är inte roligt. Vi kommer alla att märka detta, säger han.

  Ökat utbud

  Det är packerierna som förhandlar med grossister och livsmedelsföretag om äggpriserna. Håkan Burlin, VD för Stjärnägg som packar ägg från ett sjuttiotal gårdar, bekräftar bilden av att dagens prispress beror på att utbudet av svenska ägg ökat.

  Samtidigt ser han tecken på stigande kostnader för äggproduktionen. Och det finns risker för att kostnaderna för foder och emballage höjs om kronan försvagas ytterligare, även om läget är svårbedömt på grund av coronapandemin.

  – Produktionskalkylerna på ägg är pressade, ersättningarna är låga. Vi har inget intresse av att det ska vara så heller. Som utvecklingen går pekar det mot att kostnaderna höjs. Det är naturligtvis en underbyggnad för att försöka korrigera priset, säger Håkan Burlin.

  Äter mer

  Men svenskar gillar ägg och konsumtionen har ökat med drygt 30 procent det senaste decenniet, delvis drivet av att många invandrade till Sverige under perioden. Mycket tyder på att mer ägg går åt även i lågkonjunktur. Ändå är Svenska Äggs ordförande dyster. Jämfört med 2017 finns det i dag nästan en miljon fler godkända hönsplatser.

  Har vi nått taket för hur mycket ägg som produceras i Sverige?

  – Ja, vi har nått taket sett till ekonomi. Just nu vill ingen satsa med de priserna som är, säger Jan-Olof Bohlin.

  Läs också: Svenska äggs ordförande: Många har det väldigt tufft nu

  SE MER: Christer Jonasson ville få ned kostnaden för äggkartonger. Nu säljer han kartonger för flera miljoner och satsar på ett stort lager. Inslag från 2019:

  Relaterade artiklar

  Till toppen