Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 oktober 2016

  Priset på potatis i Europa rusar

  Priset på industripotatis i Europa stiger snabbt på grund av torkan.

  FOTO: Milanadzic

  I förra veckan steg priset på terminen för industripotatis för leverans i April 2017 med 16 procent på den tyska börsen EEX. Det betyder att priset på tre månader stigit från 17 euro per 100 kilo till cirka 24,50 euro.

  Det är torkan och värmen i kombination med mycket regn i början av sommaren som sätter ett stort frågetecken kring utbudet i de stora potatisproducerande länderna.

  – Det råder stor osäkerhet om skördarna och det har rapporterats om missbildningar på grund av värmen, säger Torbjörn Iwarson, råvaruanalytiker och författare till ATLS marknadsbrev som kommer ut en gång i veckan.

  Torrt i Sverige

  Det har även varit torrt i Sverige och även här råder det en viss osäkerhet om skörden för höst och vinterpotatis. Lisa Andrae, verksamhetsledare på Potatisodlarna, håller just nu på att utvärdera årets skörd och hon konstaterar att variationerna är stora.

  Därför tror hon att årets skörd kommer att vara lägre än normalt.

  – Vad vi kan se är att skörden verkar variera mycket mellan olika odlingsområden, och till och med från fält till fält ute hos odlarna. Faktorer som inverkar är möjligheten att vattna och hur potatisen har reagerat på torkan, men det är för tidigt att säga något definitivt. Vi kommer att presentera vår skörderapport på Elmia i oktober.

  Stora uppköparna

  Priset på den svenska potatisen sätts av de stora uppköparna inom dagligvaruhandeln. De senaste veckorna har priset stigit med cirka 50 öre till 2,25 kronor per kilo från den tidigare prisnivån på mellan 1,75 och 2 kronor.

  – Majoriteten av uppköparna har höjt priset för att kompensera för högre lagringskostnader, säger Lisa Andrae.

  – Men vi anser att priserna är för låga för en bra nivå för den långsiktiga odlingen av potatis, fortsätter hon.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen