Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 juli

  Priset faller – färskpotatis nu en minusaffär

  Priset på färskpotatis faller, trots att skörden väntas bli 20-40 procent lägre än ifjol till följd av frosten i våras. Branschen ser nu en risk för att det låga priset hänger kvar till vinterpotatisen.

  FOTO: Mostphotos

  Färskpotatisen är en av våra största primörer. Vid premiären vid Valborg låg nivån på 130 kronor kilot. En vecka senare hade priset till odlaren sjunkit till 19 kronor och två veckor efter midsommar är det nu nere på under 2 kronor kilot.

  Det är ovanligt lågt och betyder att färskpotatisen nu är en minusaffär för odlaren.

  – Det är vanskligt att jämföra priser, för du vet inte om till exempel emballage och transport ingår, men uppskattningsvis ligger nu priset en krona lägre än i fjol, säger Anders Anderson, ordförande i Potatisodlarna.

  För att en odlare ska gå runt krävs oftast ett pris kring 3 kronor. Enligt Lisa Andrae, rådgivare på Nordfalan, började odlarna gå back redan före midsommar. Trots det måste odlaren plocka potatisen, annars växer den sig för stor och kan inte längre säljas som primör.

  – Handeln vet detta och det känns som om de utnyttjar läget för att pressa priset. I år är det inte en fråga om tillgång och efterfrågan eftersom efterfrågan har varit väldigt god under våren, medan tillgången varit begränsad på grund av frosten, säger hon.

   Lisa Andrae, rådgivare på Nordfalan. Bilden tagen 2016.
  Lisa Andrae, rådgivare på Nordfalan. Bilden tagen 2016. FOTO: Göran Berglund

  Lisa Andrae är nu rädd för att den låga prisnivån på färskpotatis ska sätta ribban för vinterpotatisen.

  – Det är svårt att få till en höjning mot handeln och det är stor risk att odlarna får leva med det här priset i vinter. En skillnad är att många då kan lagra in vinterpotatisen och chansa på att det kommer en prishöjning när det börjar bli ont om potatis, säger hon.

  Som lök på laxen väntas produktionen fördyras i och med att växtskyddsmedlet Reglone förbjuds. Preparatet används för att döda blasten och därmed stoppa tillväxten i grödan. En dispensansökan ligger nu inne för preparatet Gozai. Oavsett utgång anses preparatet lite trögare, vilket kräver en tidigare och därmed lägre skörd.

  Ett annat alternativ är traditionell blastkross, vilket ökar risken för grönfärgning och körskador.

  – I väntan på besked om Gozai måste odlaren ligga i underkant med kväve för att grödan ska mogna av naturligt. Då blir den mjölig och risken är att väldigt mycket potatis klassas ned till smakklass 2. Det kan få stora ekonomiska konsekvenser, säger Lisa Andrae.

  Relaterade artiklar

  Till toppen