Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 januari

  Spannmålspriserna steg under 2020

  Priserna steg på mycket av den konventionellt odlade spannmålen under 2020. Bäst har det gått för vetet, sämst har det gått för ekologisk grynhavre som rasat i pris. Det visar 2020 års slutpriser från fem spannmålshandlare.

   Ekologisk spannmål. Arkivbild.
  Bild 1/2 Ekologisk spannmål. Arkivbild. FOTO: Sara Ängfors
   Erik Wildt-Persson, vd KLF.
  Bild 2/2 Erik Wildt-Persson, vd KLF. FOTO: Malin Eborn

  Kristianstadortens lagerhusförening, Vallberga Lantmän, Varaslättens Lagerhus, Svenska Foder och Swedish Agro har presenterat sina slutpriser för 2020 års skörd.

  Det kan konstateras att de konventionella grödorna har gått bäst om de jämförs med företagens slutpriser för 2019. Framför allt är det konventionellt kvarn- och fodervete som betalats bättre 2020: Företagens priser är 9-17 procent högre jämfört med 2019. Priser för kvarnvete omkring 1,60 kronor per kilo är över snittet för de senaste åren, framhåller Erik Wildt-Persson, vd på KLF.

  ­– Det har varit en ökad efterfrågan på bröd och mjöl, samtidigt har vissa länder byggt upp stora säkerhetslager och fått priserna att stiga. Den traditionella skördepressen kom vi ur rätt så snabbt på grund av att Kina var inne och köpte en hel del spannmål i Europa som inte var med i kalkylen. Det var det som startade prisuppgången under hösten, som kom rätt så tidigt, säger Erik Wildt-Persson.

  Små förändringar för maltkorn

  Andra grödor som gått upp i pris är åkerböna och grynhavre. Slutpriserna för den senare har ökat med 2-5 procent hos de olika företagen.

  ”Situationen för grynhavre får ändå betecknas som stabil. Det är en stor efterfrågan men odlingen har också ökat. Det gör att tillgången för närvarande är betryggande och prisrörelserna har varit måttliga”, skriver Varaslättens Lagerhus i en kommentar till sina priser.

  Trots pandemins press på maltkornet, genom en minskad ölkonsumtion, är förändringarna ganska små jämfört med 2019. Två företag har sänkt priset marginellt. Det beror på att en viss återhämtning i priset skedde under hösten.

  – Huvudorsaken är att vi har haft en uppgång på vete som smittade av sig på foderkorn och som i sin tur smittade av sig på maltkorn. Det var lite problem i Storbritannien med sen skörd och sämre kvalitet på maltkornet, det påverkar, men den stora biten är efterfrågan på vete och foderkorn som gjort att priserna på maltkorn stigit under sen höst. Men det satt långt inne. Vetepriserna steg mycket tidigare och det tog tid innan kornmarknaden reagerade på det, säger Erik Wildt-Persson.

  KLF:s pris på raps är något lägre 2020 jämfört med året före medan det är något högre på Varaslättens Lagerhus. Enligt företaget har rapsen påverkats negativt av låga oljepriser men positivt av låg rapsskörd inom EU och höga sojapriser, vilket resulterat i ett något högre pris än förra året.

  Stor höstareal 2021

  Till skillnad från de konventionella har så gott som alla ekologiska spannmålsslag rasat i pris. Sämst ser det ut för ekologisk grynhavre vars pris har sänkts med 15-28 procent av företagen.

  ”För ekologisk spannmål är det just nu större tillgång än efterfrågan på de flesta grödorna. Det gör att merbetalningen är på en lägre nivå än vad vi sett de senaste åren. Undantagen är raps och åkerbönor där vi även i år ser riktigt höga priser”, skriver Varaslättens lagerhus.

  Inför odlingsåret 2021 är en stor höstareal sådd, både i Europa och i området kring Svarta Havet, vilket borgar för en god skörd.

  – Men som vi vet är det mycket som kan hända fram till skörden, säger Erik Wildt-Persson och fortsätter:

  – Eftersom det har varit en god efterfrågan kommer det sannolikt inte att vara stora övergångslager när vi kommer in i ny skörd i de stora exportländerna. Får vi en skördestörning i ett större produktionsområde så ska priserna upp. Men skulle vi få en rekordskörd är det svårt att försvara dagens prisnivå.

  LÄS MER: Överskott på ekologiskt ger sämre lönsamhetLÄS ÄVEN: Mångmiljontapp i Kravproduktion

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen