Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 mars

  Experterna: Sockerpriset väntas vända uppåt

  Priserna på socker väntas vända uppåt efter en period av hård press till följd av överskott på marknaden.

   Torbjörn Iwarson, råvaruspecialist.
  Torbjörn Iwarson, råvaruspecialist. FOTO: LRF Media
   Världsmarknaden för socker har präglats av ett stort överskott.
  Världsmarknaden för socker har präglats av ett stort överskott. FOTO: Mostphotos

  Världsmarknaden för socker har präglats av ett stort överskott bland annat på grund av att Indien ökade sin produktion av rörsocker med 13 miljoner ton till säsongen 2017-2018, från en nivå på 22 miljoner ton säsongen innan. Samtidigt ledde avskaffandet av sockerkvoterna i EU 2017 till en kapplöpning mellan sockerföretag i unionen.

  – Efter avregleringen ökade produktionen i många länder till viss del med förhoppningen om att det skulle gå att exportera socker på världsmarknaden. Men med höga lager och låga priser var inte det något alternativ. Det är det som gör att vi är där vi är, säger Anders Rydén, chef för Nordic Sugars Agricenter i Sverige.

  Men nu spås alltså en nedgång i världens produktion som i stället ger ett litet underskott på marknaden, då produktionen inte väntas möta konsumtionen fullt ut.

   Anders Rydén, betkonsulent på Nordic Sugar.
  Anders Rydén, betkonsulent på Nordic Sugar. FOTO: Nordic Sugar

  ”Lönsamheten krångligt låg”

  I EU minskade sockerproduktionen med knappt 3 miljoner ton mellan säsongerna 2017-2018 och 2018-2019 på grund av torkan och 2019-2020 väntas en liten minskning av odlingsområdet. 

  – Vi hoppas och tror på en förbättring, säger Anders Rydén.

  Han får stöd av råvaruspecialisten Torbjörn Iwarson som menar att ”botemedlet mot ett lågt pris är ett lågt pris”.

  – Lönsamheten är krångligt låg, den kommer att leda till en lägre produktion i hela världen. 90 procent av världens producenter går inte runt nu. På något sätt kommer produktionen att minska i världen och det finns förutsättning för priset att gå upp.

  Som en botten finns dessutom etanolpriset som hindrar sockerpriset från att falla mycket längre ned.

  Mycket hänger på Brasilien

  En vändning av sockerpriset kan dock ta tid, möjligtvis ett eller flera år, enligt Torbjörn Iwarson.

  – Det kanske inte heller vänder upp omedelbart, utan det kan bli fler besök på lägre pris först.

  En viktig faktor är hur ekonomin i Brasilien, världens största exportör av socker, utvecklas. Det har gått dåligt för landet de senaste åren och sockerpriset har en stark koppling till den brasilianska valutan Real.

  Nordzucker köper i Australien

  Omstruktureringen av sockermarknaden i Europa efter kvotavskaffandet får även Nordic Sugars moderbolag Nordzucker att både gasa och bromsa. Stora sparbeting är på gång, framför allt med bantning av administrativ personal i Danmark och Tyskland.

  I Sverige planeras som bekant en nedläggning av anläggningen i skånska Arlöv. Samtidigt är Nordzucker på gång med ett köp av tre fabriker i Australien för att komma åt rörsockermarknaden i Sydostasien. I Sverige investeras totalt en miljard kronor i sockerfabriken i Örtofta.

  – Den här investeringen görs med stor tro på framtiden för att få en stor effektiv anläggning, säger Markus Pratelli, betkonsulent på Nordic Sugars Agricenter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen