Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 februari

  Priserna går upp på pälsauktionen

  Svenska minkbönder har de senaste åren pressats av överproduktion av minkskinn på världsmarknaden och lägre priser. Nu går pälsbranschen mot ljusare tider. Förklaringen finns i Kina och Ryssland. Kinas växande medelklass vill ha päls.

   Kopenhagen Fur, som ägs gemensamt av de danska pälsuppfödarna, är ett 100 000 kvadratmeter stort komplex av lager, inspektionsrum, auktionshall och kontor. Tine Kappel är en av auktionens drygt 300 skinnsorterare.
  Bild 1/11 Kopenhagen Fur, som ägs gemensamt av de danska pälsuppfödarna, är ett 100 000 kvadratmeter stort komplex av lager, inspektionsrum, auktionshall och kontor. Tine Kappel är en av auktionens drygt 300 skinnsorterare. FOTO: Katarina Höije
   Efter nära 30 år på Kopenhagen Fur vet Tine Kappel hur bra päls ser ut och känns under fingrarna.
  Bild 2/11 Efter nära 30 år på Kopenhagen Fur vet Tine Kappel hur bra päls ser ut och känns under fingrarna. FOTO: Katarina Höije
   Skinnen sorteras efter färg, storlek och kvalitet. Det finns 37 olika färgkategorier och kvaliteter som namn som Velvet Brown och Silver Platinum. På auktionen i februari säljs 3,4 miljoner skinn för en miljard kronor.
  Bild 3/11 Skinnen sorteras efter färg, storlek och kvalitet. Det finns 37 olika färgkategorier och kvaliteter som namn som Velvet Brown och Silver Platinum. På auktionen i februari säljs 3,4 miljoner skinn för en miljard kronor. FOTO: Katarina Höije
   Kina dominerar på Kopenhagen Fur. “De köper allt”, säger flera handlare på auktionen.
  Bild 4/11 Kina dominerar på Kopenhagen Fur. “De köper allt”, säger flera handlare på auktionen. FOTO: Katarina Höije
   Jie Wei från Hong Kong i inspektionslokalen.
  Bild 5/11 Jie Wei från Hong Kong i inspektionslokalen. FOTO: Katarina Höije
   “410, 420, 430, 440”. Auktionsförrättaren rabblar buden och slår med klubban. Priset är per skinn.
  Bild 6/11 “410, 420, 430, 440”. Auktionsförrättaren rabblar buden och slår med klubban. Priset är per skinn. FOTO: Katarina Höije
   Jesper Lauge Christensen är VP Commercial Sales på Kopenhagen Fur.
  Bild 7/11 Jesper Lauge Christensen är VP Commercial Sales på Kopenhagen Fur. FOTO: Katarina Höije
   Kopenhagen Fur Studio är auktionshuset eget märke. Pälsstudion samarbetar med flera internationella designskolor. Programmet “Talents” ska inspirera unga designers att använda päls i sina kollektioner.
  Bild 8/11 Kopenhagen Fur Studio är auktionshuset eget märke. Pälsstudion samarbetar med flera internationella designskolor. Programmet “Talents” ska inspirera unga designers att använda päls i sina kollektioner. FOTO: Katarina Höije
   På 90-talet besökte många greker mässan. Nu är de inte många kvar. Giorgos Michalopoulos kommer från en by norra Grekland där allt kretsar kring pälshandeln.
  Bild 9/11 På 90-talet besökte många greker mässan. Nu är de inte många kvar. Giorgos Michalopoulos kommer från en by norra Grekland där allt kretsar kring pälshandeln. FOTO: Katarina Höije
   Det senaste tio åren har handeln sett en ökad efterfrågan på päls. Majoriteten av köparna är från Kina och Ryssland medan Turkiet är nya på marknaden.
  Bild 10/11 Det senaste tio åren har handeln sett en ökad efterfrågan på päls. Majoriteten av köparna är från Kina och Ryssland medan Turkiet är nya på marknaden. FOTO: Katarina Höije
   Auktionen i Glostrup är världens största pälsauktion för minkskinn.
  Bild 11/11 Auktionen i Glostrup är världens största pälsauktion för minkskinn. FOTO: Katarina Höije

  I ett villaområde i danska Glostrup, bland låga enplanshus med välskötta gräsmattor, ligger betongkomplexet Kopenhagen Fur. Det vore inte helt fel att säga att världsmarknadspriset på minkskinn kontrolleras härifrån. Auktionshuset, världens största för mink, ägs gemensamt av de danska minkbönderna. En dag i februari säljs ett skinn för 1 200 kronor här. I en intervju med köparen, Zhu Lin från Kina, berömmer han de goda priserna och kvaliteten på skinnen i Glostrup.

  Kina är världens största producent av minkskinn. Men landet köper också mycket päls.

  – Hela pälsbranschen har upplevt en enorm tillväxt de senaste åren, och mycket tack vare Kina, säger Jesper Lauge Christensen.

  Han är Executive VP Commercial, marknadschef, på Kopenhagen Fur. Efter några tunga år runt 2014–2105, när hög produktion på världsmarknaden och fulla pälslager i Kina gjorde att priserna störtdök, går den danska och svenska minken mot ljusare tider. När Kinas växande medelklass vill visa sin rikedom vill den ha skandinavisk päls.

  Unika jackor

  – Det vi ser nu är att kundernas krav ändras. Det räcker inte att bara sy upp flera likadana jackor i grön eller blå päls – kunderna vill ha en jacka som är unik. Därför har vi också valt att flytta delar av vår kreativa designstudio till Peking, säger Jesper Lauge Christensen.

  Kopenhagen Fur har också ett lager i Hong Kong och kontor i Peking. När danska ministrar besöker Kina är Jesper Lauge med på resan. I Köpenhamn finns Kopenhagen Studio dit utländska modeskapare bjuds in. Modehus som Calvin Klein, Gucci och Stella McCartney bojkottar päls men flera andra designers, som Donna Karan och Alexander McQueen, visar päls på catwalken.

  – Päls är fortfarande ett dyrt material, men genom design kan den integreras med andra material, som cashmere och ull, och på så sätt bli tillgänglig för fler. När jag började arbeta här för 20 år var päls mest något för kvinnor. I dag kan även män bära päls.

  Jesper Lauge Christensen plockar ner ytterrocken från hängaren och vänder den ut och in. Den är fodrad med mink.

  – Med den här jackan behöver jag inte frysa på pojkarnas fotbollsmatcher.

  Han hänger tillbaka jackan och tar han fram en amerikansk fotboll, gjord helt i päls.

  – Den här sydde vi upp nära våra amerikanska kunder var på besök för att visa att päls kan användas till mer än bara hellånga minkkappor.

  Pälsdetaljer för unga

  Pälsstudions eget märke Oh! by Kopenhagen Fur satsar mycket på detaljer i päls på kragar, rockärmar och fickor och accessoarer i päls. I fjol sålde Oh! 25 000 plagg med pälsdetaljer.

  – Om pälsbranschen ska överleva måste vi satsa på att demokratisera pälsen, det vill säga att även unga köpare ska ha råd med den.

  En pastellrosa och en orange kudde lyser upp soffan på kontoret.

  Efterfrågan på päls har aldrig någonsin varit så stor i världen som den varit det senaste decenniet. Men priset på minkskinn har inte utvecklats i samma takt.

  – Den stora efterfrågan tredubblade världspriset på päls, produktionen ökade i samma takt, och på ett par år tredubblades även den. När priset sjönk och de som investerat inte fick någon avkastning lade de av, vilket ledde till en ännu större tillgång då de pälsade ut sina gårdar. Det är den puckeln på kurvan som vi dragits med nu i ett antal år, förklarar Johan Dalén på Svensk mink.

  LÄS OCKSÅ: Attackerna rubbar inte minkfarmarnaLÄS OCKSÅ: Minkgigant i konkursLÄS OCKSÅ: Djurskyddsfrågorna utredningen väjde för

  Norskt chockbesked

  Efter några ganska tuffa år för svenska och danska minkbönder stiger priserna igen.

  – Februariauktionen är en fingervisning om vart marknaden är på väg.

  I Norge föreslog styrande partierna nyligen att fasa ut pälsproduktionen. Planen är att all djuruppfödning för pälstillverkning ska vara helt borta till 2025.

  – Det var förstås chockerande, särskilt som man precis har gjort en grundlig genomgång av branschen för en fortsatt hållbar produktion.

  I Glostrup tror ingen att förslaget kommer att gå igenom, norska rävar är högt eftertraktade.

  För att den skandinaviska pälsen ska fortsätta vara konkurrenskraftig måste branschen uppfylla kundernas krav på spårbarhet, det vill säga att kunna följa produkten från gården till galgen i butiken menar Jesper Lauge Christenen. Där är Europa redan.

  – I Kina börjar kunderna så smått fråga var pälsen kommer ifrån. De tar efter Europa.

  Nyligen lanserade den europeiska pälsbranschen “Welfur” – ett certifieringssystem som bland annat omfattar djurskydd, produktion och dokumentation. Från 2020 kommer bara certifierade uppfödare att få sälja mink och räv på auktionen.

  – Vi pratar mycket om “fast fashion”, hur vår enorma förbrukning av kläder påverkar samhället och miljön. Päls är raka motsatsen. En bra päls håller i upp till 40 år, och när den inte duger till en kappa längre kan du alltid göra om pälsen till något annat.

  Regler och lagar

  Welfur är branschens eget kontrollsystem, utvecklat av forskare runtom i Europa, och omfattar uppfödare inom hela EU. Kontrollen genomförs av oberoende inspektörer. Det är valfritt att ansluta sig, men från och med 2020 säljs enbart päls från certifierade gårdar via auktionen i Köpenhamn.

  Pälsdjursuppfödningen är inte bara kontroversiell i Sverige. Den är helt förbjuden i bland annat Österrike, Kroatien och Storbritannien.

  Källa: Kopenhagen Fur, Svensk mink, Norpels.

  Produktion

  Den totala produktionen av minkskinn är 50 miljoner per år.

  Danmark är världens största producent med 18 miljoner skinn per år.

  Andra stora producenter är Sverige, Norge, Finland, USA, Kina och Ryssland.

  Svenska uppfödare producerar runt en miljon minkskinn per år.

  Omsättning

  2016 omsatte Kopenhagen Fur 8,4 miljarder kronor (6,3 miljarder DKK).

  På auktionen i februari såldes 3,4 miljoner skinn för en miljard kronor (820 miljoner DKK). Genomsnittspriset per skinn var 250 kronor – långt från rekordåren när ett skinn såldes för över 800 kronor men drygt 15 kronor mer än februariauktionen 2017.

  Totalt omsätter pälshandeln 76 miljarder kronor per år.

  Svenska minkbönder omsätter drygt en miljard kronor per år. Den viktigaste exportmarknaden är Kina.

  Pälsfakta:

  Kopenhagen Fur

  De danska pälsuppfödarna har arrangerat gemensamma auktioner sedan 1930. Till Glostrup kom Kopenhagen Fur 1962.

  Kopenhagen Fur fungerar som ett kooperativ och företag som ägs gemensamt av de danska pälsbönderna.

  Till toppen