Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 januari 2017

  Drivna hästbönder vann pris

  Hästbönderna Elin och Jonas Nordlund på Backfors Gård vann 50 000 kronor i Landshypoteks tävling. Verksamheten ska inspirera till mer hästkraft i lantbruket.

   Hästarna används i gårdens arbete, som här för att dra timmer.
  Hästarna används i gårdens arbete, som här för att dra timmer. FOTO: Privat

  I tävlingen deltog 67 gårdar över hela Sverige och en jury valde ut sex bidrag som gick till final. 12 000 personer röstade sedan på sin favorit.

  ”Vi är överlyckiga över segern! Det här är ett tillfälle för oss att berätta om vår starka övertygelse och drivkraft” säger Jonas Nordlund till Landshypotek Bank.

  Makarna Nordlund driver gården tillsammans sedan 2007 och sköter allt, snöröjning, jordbruk och skogsarbete, med sina hästar. Förutom jordbruket arbetar de med turridning, körning med häst, kurser och lägerverksamhet.

  – Vi har båda en passion för hästar och för hästnäringen. Vi vill göra det vi kan för att motverka klimatförändringen, säger Elin Nordlund.

  De har en godkänd nordsvensk hingst och satsar på att få fram egna hästar till verksamheten. Vad de ska göra med vinstpengarna har de inte bestämt än.

  Med sin verksamhet vill de bidra till att uppmärksamma och öka användningen av hästen som arbetsredskap, och till ett mer hållbart jord- och skogsbruk.

  Backfors Gård vann med över 2000 röster före andrapristagaren, Åbrånets Limousin för sin turist- och konferensanläggning utanför Umeå. På tredjeplats kom AngoraGarnet som driver verksamhet med 300 angorakaniner.

  Förstapriset i tävlingen är 50000 kronor och 10 timmar kostnadsfri affärskonsultation för att utveckla sin verksamhet vidare.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen