Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juni

  Pressat mjölkpris utmaning för drabbade bönder

  Florens.

  Coronakrisen pressar mjölkpriset i Italien. Enligt mjölkproducenterna räcker det nuvarande priset inte ens till att täcka kostnaderna.

   Italiensk mjölkbonde i Cerveteri utanför Rom.
  Italiensk mjölkbonde i Cerveteri utanför Rom. FOTO: Alessia Giuliani/Polaris/TT

  Lactalis har börjat sänka ersättningen för mjölken från de italienska lantbrukarna, som en direkt följd av coronakrisen. I slutet av förra veckan meddelade de sina leverantörer att de sänkte priset med motsvarande 15 öre per liter med omedelbar verkan.

  Rädda för att säga nej

  Enligt lantbruksorganisationen Coldiretti har redan många mjölkproducenter gått med på sänkningen, trots att det finns ett gällande prisavtal mellan Lactalis-ägda Italatte och lantbrukarna. Enligt organisationen är de rädda för att tappa sin stora kund om de säger nej.

  Avtalet bestämmer mjölkpriset genom ett antal indikatorer, som till exempel priset på den italienska osten Grana Padana och spotpriset på mjölken i Europa. Ingen av dessa sjunker just nu, snarare tvärtom. Spotpriset på mjölk ökade förra veckan med mellan 12 och 15 procent i Europa.

  Betalningen räcker inte

  Enligt de drabbade mjölkproducenterna räcker inte det nuvarande priset på i genomsnitt 3,70 kronor ens till att täcka kostnaderna. Coldiretti har beslutat om att försöka förhandla innan de eventuellt tar till strids- eller juridiska åtgärder. Organisationen framhåller att lagen om ursprungsmärkning av mjölkprodukter är ett stöd för lantbrukarna i sådana här förhandlingar, eftersom nationellt producerade produkter blir ett starkt försäljningsargument och Italatte alltså inte kan riskera att förlora sina leverantörer.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen