Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juni 2018

  Pressat läge efter två torrår på rad

  Torkan pressar vallen och snart hotar foderbrist. Mjölkbonden Peter Larsson tvingas börja utfodra med årets skörd inom ett par veckor. Samtidigt kommer krav från lantbruket att trädor och skyddszoner ska få skördas.

  Peter Larsson på Mälhammars gård, nära Eskilstuna, bedömer att den första vallskörden blev cirka 60 procent av normalskörd. På gården finns cirka 200 mjölkkor och utfodringen bygger på grovfoder från vallodlingen.

  – Vi har kvar foder sedan i fjol och det tror jag räcker juni månad ut. Sedan måste vi ta av årets skörd. Min målsättning är att ha marginal och inte behöva ta av årets skörd förrän 1 september, men med två torrår på rad blir det jobbigt, säger Peter Larsson.

   Torkan bränner vallen efter förstaskörden på många fält i landet.
  Torkan bränner vallen efter förstaskörden på många fält i landet. FOTO: Marcus Frennemark

  Förra året var också besvärligt med underskott på nederbörd fram till slutet på augusti. Men då kom rikligt med regn och Peter Larsson kunde ta en fjärde vallskörd med gott resultat i slutet på oktober.

  – Det blev enormt mycket gräs, men det har varit svårt att få korna att mjölka på det. Vi har försökt att blanda det med de tidigare skördarna när vi utfodrar.

  Tiden rinner ut

  Sedan förstaskörden avslutades i månadsskiftet maj-juni har det inte fallit en droppe på Mälhammar och det står helt stilla på fälten. Vallen är en uthållig gröda, kommer väl regnet kan de senare skördarna kompensera för det som tappats i början på säsongen. Men tiden börja rinna ut.

  – Loppet är inte helt kört, men får vi inte regn inom någon vecka blir det inte mer än tre vallskördar i år, säger Peter Larsson.

   Peter Larsson på Mälhammars gård kommer att behöva ta av årets foderskörd två månader tidigare än normalt.
  Peter Larsson på Mälhammars gård kommer att behöva ta av årets foderskörd två månader tidigare än normalt. FOTO: Marcus Frennemark

  Att ensilera spannmål som helsäd kunde vara ett alternativ, men även där börjar det bli snålt om tid.

  – Den har gått i ax så det är snart för sent att skörda som helsäd. Dessutom är det ingen längd på spannmålen så det skulle inte ge någon volym att tala om, säger Peter Larsson och konstaterar att också all halm kommer att behöva bärgas i år.

  Extraordinära åtgärder

  Justina Olsson, rådgivare i Sörmland för HS Konsult AB, och ser många gårdar som pressas av torkan och annalkande foderbrist. Hon tycker att det krävs extraordinära åtgärder från myndigheternas sida och vill se generell dispens för att skörda på bevuxna trädor och för att stödutfodra djur som betar marker med speciella naturvärden. LRF sluter bakom kravet på generell dispens för skörd på olika typer av trädor och skyddszoner i en vädjan till Jordbruksverket.

  – Det finns inga extralager med foder någonstans och just nu växer inget på vallar och betesmarker. Ingen får ju mer stödpengar om man släpper på de här kraven, det är för djurens bästa, säger Justina Olsson.

  Frågan om skörd på träda och liknande arealer har lyfts från Jordbruksverket till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Han skickade i förra veckan ett brev i ärendet till EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan och ett telefonsamtal mellan herrarna håller på att planeras in, uppger Sven-Erik Buchts pressekreterare för ATL på måndagen.

  SE OCKSÅ: ATL-tv: Här sinar brunnarnaLÄS OCKSÅ: Allt fler nödrop från oroliga lantbrukareLÄS OCKSÅ: Risk för katastrofskörd i Sverige

  Möjlighet att ändra grödkod

  Fram till 15 juni är det möjligt för den enskilda lantbrukaren att ändra gröda i SAM Internet, till exempel från träda till vall. Därmed blir arealen möjlig att skörda. Men det gäller att vara uppmärksam så att inte arealkrav för kompensationsstöd eller förgröning påverkas i fel riktning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen