Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 september 2019

  Press på nöt men uppåt för gris

  Trolle Ljungby

  Medan priset på gris pekar uppåt är nötköttet satt under press.

  Storpolitiken påverkar, menar Jonas Tunestål, vd för KLS Ugglarps:

  – Orosmolnet är Boris Johnson och en hård Brexit.

   Jonas Tunestål, vd för KLS Ugglarps, vid en leverantörsträff i Trolle Ljungby.
  Jonas Tunestål, vd för KLS Ugglarps, vid en leverantörsträff i Trolle Ljungby. FOTO: David Dahlberg, KLS Ugglarps

  Den framtida handelsrelationen mellan Irland och Storbritannien påverkar nötköttsmarknaden i hela Europa. En hård gräns mellan länderna kan innebära att Storbritannien handlar sitt nötkött från USA, medan irländarna ökar exporttrycket på övriga EU.

  – Då kan vi få kampanjer med billig irländsk nötfärs även i svenska butiker, sa Jonas Tunestål vid en leverantörsträff i Trolle Ljungby nyligen.

  Att det kraftigt stigande grispriset orsakas av afrikansk svinpest i Kina är välkänt. Men faktum är att Kina kan bli säkerhetsventilen för irländskt nötkött vid en eventuell hård Brexit.

  Tillgången på griskött i Kina har minskat kraftigt och det driver efterfrågan på andra köttslag. Kina ökar nu sin import av nötkött och Irland är ett land som har bilateralt avtal med kineserna om köttexport.

  Stor export till Kina

  Tyskland och Danmark har sedan länge fungerande avtal och stor export av griskött till Kina. I svinpestens spår stiger priserna. Kineserna, som efterfrågar andra styckningsdetaljer än Europa, betalar stundtals bättre för tungan än för filén.

  Storpolitiken gör sig påmind även på marknaden för griskött. Handelskriget mellan USA och Kina samt Huawei-konflikten mellan Kanada och Kina gynnar europeiskt griskött i Kina, men sänker priset på annat håll.

  – Det har etablerats två prisbilder i Sydostasien när USA och Kanada säljer gris som inte kommer in i Kina på andra marknader, sa Jonas Tunestål.

  Biprodukter

  Sverige, som fortfarande saknar handelsavtal om köttexport till Kina, är därmed hänvisat till att sälja biprodukter, som tunga, öron och svans, till länder där priset är pressat.

  Jonas Tunestål förutser en internationell bristsituation för griskött på minst tre och kanske upp till sju år.

  – Det finns 25-30 procent färre grisar i världen nu än för ett år sedan. Det är en utveckling som är långsiktigt positiv för oss, sa han.

  Till den positiva bilden hör också en fortsatt ökad inhemsk efterfrågan på svenskt kött överlag. Handeln har varit på tåget ett tag. Nu växer intresset också från restaurang- och storhushållssidan. Och det är viktigt eftersom en allt större del av maten i Sverige lagas i storkök.

  – Svensken äter snart i snitt en måltid per dag ute, sa Jonas Tunestål.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen