Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juni 2018

  Premiär för Gömas nya gödselspridare

  Göma laddar om efter uppbrottet med Samson. På årets fältmässa har företaget utställningspremiär för sin nya egenutvecklade gödseltunna med 18 kubikmeters lastkapacitet.

   Gömas spridare är utvecklad som svar på att företaget gick skilda vägar med den tidigare samarbetsparten Samson.
  Bild 1/2 Gömas spridare är utvecklad som svar på att företaget gick skilda vägar med den tidigare samarbetsparten Samson. FOTO: Fredrik Stork
   Baktill är spridaren utrustad med en trepunktslyft som ska klara alla typer av redskap.
  Bild 2/2 Baktill är spridaren utrustad med en trepunktslyft som ska klara alla typer av redskap. FOTO: Fredrik Stork

  Spridaren är byggd av Göma i Danmark och är utrustad med en 16 meters Harsö ramp som också är från Danmark.

  Utställningsexemplaret GG18 är i boogieutförande med 18 kubikmeters lastkapacitet. Men företaget bygger även trippelvagnen GG25 på 25 kubikmeter.

  Gödseltunnan är i grunden byggd som svar på uppbrottet med den tidigare samarbetsparten Samson Agro, som mynnade ut i att Göma slutade sälja Samsons produkter i oktober förra året.

  – När vi gick skilda vägar med Samson tog vi fram en vagn som marknaden efterfrågade, så som vi och kunderna vill ha den, säger Robin Karlsson, säljare.

  LÄS OCKSÅ: Här sprids gödseln med släpslang utan tunna

  Hur bra svarar vagnen upp mot kundernas behov?

  – Fantastiskt bra, vi har fått mycket positiv respons och stor efterfrågan. Men eftersom vi är en mindre producent har vi flaskhalsar när vi ska hinna producera. Samtidigt måste vi också kunna serva de vagnar vi har, och det är det viktigaste.

  Vilka är de stora skillnaderna jämfört med Samsons vagn?

  – Framför allt har den större styruttag på hjulaxlarna vilket gör den smidigare på vändtegen samtidigt som det ger mindre körskador. Men vagnen har även högre kapacitet på lastningen och längre räckvidd på kranen, och en enkel förardator med en stor tydlig skärm. Det är de stora grejerna vi har.

  Även skärmen är egenutvecklad och hittills har Göma sålt åtta vagnar i Sverige.

  Annars är det mesta sig likt vad gäller spridningsteknik. Bak på spridaren sitter även en trepunktslyft som ska klara alla typer av redskap och stora myllare, medan tunnans kran har en lång räckvidd och hög kapacitet.

  LÄS OCKSÅ: ”Vem kan motstå en behagligt bleknad Bison 471?”LÄS OCKSÅ: Kubotas nya traktor snart i SverigeLÄS OCKSÅ: Gregoire Bessons plogar till Skåne och Halland

  Relaterade artiklar

  Till toppen