Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 oktober 2017

  Potatisskörden sämre än i fjol

  Den blöta hösten ställer till det för potatisodlarna. En del arealer kan inte skördas och kvaliteten på den skördade är på sina håll sämre, visar prover som har tagits i fyra stora potatislän, skriver Land Lantbruk.

   Rötor och andra sjukdomar har hittats i de prover som gjorts i fyra stora potatislän.
  Rötor och andra sjukdomar har hittats i de prover som gjorts i fyra stora potatislän. FOTO: Klas Andersson

  Skörden beräknas bli 1 000 ton mindre än förra året, visar skördeprover som har tagits i Skåne, Halland, Västergötland och Östergötland. Totalmängden potatis inlagrad efter 1 oktober i år beräknas till 366 000 ton, enligt en prognos av Potatisodlarna skriver Land Lantbruk.

  LÄS ÄVEN: Grimme presenterar ny monstermaskin för potatis

  – Vi har lite mer rötor, skalmissfärgningssjukdomar, blötröta och stjälkbakterios. Det gör att lagringsdugligheten också blir något sämre, säger rådgivaren Lars Danielsson till tidningen.

  Sjunkande priser

  Enligt Lars Danielsson tror man i dagsläget att 30 procent av odlingen i Halland inte kan tas upp.

  Oskördade arealer finns även i Örebro och Dalarna. I Skåne, Västergötland och Östergötland skördas det fortfarande. I Norrland har många odlingar kasserats.

  Även priserna på matpotatis har sjunkit. Enligt Lars Danielsson ligger de på 1,85–2,10 kronor per kilo för klass 1-potatis, cirka 25 öre lägre än förra året.

  LÄS ÄVEN: Fler fall av potatiskräftaKRÖNIKA: Mycket mer än bara en knöl

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen