Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 september 2018

  Potatispriset fortsätter upp

  Prisuppgången på potatis fortsätter. Huvudförklaringen är den låga skörden som väntas i Sverige och norra Europa men också spekulation. Sedan i somras har potatispriset fördubblats.

   För närvarande ser det ut att bli brist på potatis i hela norra Europa.
  För närvarande ser det ut att bli brist på potatis i hela norra Europa. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Prisuppgången på potatis fortsätter. Huvudförklaringen är den låga skörden som väntas i Sverige och norra Europa men också spekulation. Sedan i somras har potatispriset fördubblats.

  I Halland driver Magnus Magnusson förmedlingen Sverigepotatis som hanterar cirka 50 000 ton potatis årligen från ett 35-tal odlare. Han äger också M. Magnusson potatis med odling på 450 hektar. Han tror att prisuppgången på potatis kommer att fortsätta. Inte enbart på grund av sommarens torka.

  – Den låga potatisskörden leder till att många odlare nu har mer plats i sina lager än vanligt och kan bygga upp kapacitet där, i stället för att sälja potatisen på marknaden. Det är en spekulation i högre priser i höst, som minskar utbudet på marknaden, säger Magnus Magnusson.

  Prisstegring

  Han har redan känt av att den lägre tillgången driver på prisutvecklingen.

  – Priserna stiger. I förra veckan höjde Sverigepotatis sin notering till 3,25 kronor kilot för fast potatis och 3,75 för King Edward fritt gården. Ekologisk potatis kostar nu kring 5,25 till 5,50 kronor kilot. Det är en dubbelt upp sedan i somras och en uppgång med 30 procent sedan förra året, säger han.

  Han hoppas på fortsatt stigande priser men vill inte göra någon prognos på vad ett kilo potatis kostar om en månad.

  – Det blir bara spekulationer. Men kom ihåg att inget träd växer till himmelen, säger han.

  Stort sug

  Potatissäsongen har börjat så smått och ett fåtal fält har plockats. Efterfrågan har varit ovanligt stor under augusti.

  – Sommarpotatisen är redan slut på grund av den ihållande torkan och vi har börjat nagga på inlagringspotatisen, säger Anders Andersson, ordförande i Potatisodlarna.

  De svenska odlarna bedöms ha en ovanligt bra förhandlingssituation i år eftersom hotet om import från övriga Europa är undanröjt.

  Den svenska potatisskörden bedöms bli 20-25 procent lägre men också från stora exportländer som Danmark, Finland, Holland och Tyskland väntas påtagligt lägre skördar. Ännu så länge är det bara prognoser men till exempel finländska Potatisbranschens samarbetsgrupp, PAYR, har flaggat för ett skördetapp på upp till 40 procent i år.

  Öppnar möjligheter

  – Det ser ut att bli brist i hela norra Europa och vi kanske till och med kommer i ett läge där Sverige blir exportör av potatis, om det finns kvar någon svensk potatis att exportera då, säger Anders Andersson.

  Potatisodlarna gör en provgrävning i mitten av oktober och kommer då med sin skördeprognos.

  LÄS OCKSÅ: Ekonomisk smäll väntar kontraktsodlare av stärkelsepotatisLÄS OCKSÅ: Lägre potatisskörd men högre priser att väntaLÄS OCKSÅ: Skadegöraren potatisodlarna fruktar

  Relaterade artiklar

  Till toppen