Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 mars

  Ingen dispens för medel mot larver

  Kemikalieinspektionen avslår Potatisodlarnas ansökan om dispens för användning av växtskyddsmedlet Prestige. Samtidigt ökar problemen med larver i potatisodlingarna.

   Växtskyddsmedlet Prestige fick försäljningsförbud under 2018 men många potatisodlare köpte medlet i tron om att användningen skulle vara tillåten under 2019.
  Växtskyddsmedlet Prestige fick försäljningsförbud under 2018 men många potatisodlare köpte medlet i tron om att användningen skulle vara tillåten under 2019. FOTO: Frida Jonson

  Potatisodlarna får ingen dispens för Prestige FS 370 då det verksamma ämnet i växtskyddsmedlet bland annat är imidakloprid som tillhör gruppen neonikotinoider.

  – Lagstiftningens villkor för att vi ska kunna bevilja dispens är inte uppfyllda i det här fallet. Det finns andra rimliga sätt att bekämpa skadeinsekter i potatisodlingar, säger Agneta Westerberg, avdelningschef på Kemikalieinspektionen.

  Måste destrueras

  Växtskyddsmedlet Prestige fick försäljningsförbud under 2018 men många potatisodlare köpte medlet i tron om att användningen skulle vara tillåten under 2019. Det brukar vara så när växtskyddsmedel fasas ut.

  – Vi lämnade in vår ansökan om dispens till Kemikalieinspektionen för att få en avstämning. Det är tråkigt att de lager som köpts in inte går att använda utan nu måste destrueras, säger Anders Andersson, ordförande i Potatisodlarna.

   Kemikalieinspektionen avslår Potatisodlarnas ansökan om dispens för användning av växtskyddsmedlet Prestige.
  Kemikalieinspektionen avslår Potatisodlarnas ansökan om dispens för användning av växtskyddsmedlet Prestige. FOTO: Mostphotos

  Bäst mot knäpparlarven

  Enligt dispensansökan uppger Potatisodlarna att Prestige FS 370 är det bästa preparatet på marknaden som har effekt mot knäpparlarven, som lever i jorden och äter gångar i potatisen.

  – Larvskador är ett växande gissel speciellt när kraven på säljbar vara är så höga. Problemen med knäpparlarver har ökat och vi är inte särskilt nöjda med de substitut till Prestige som finns på marknaden, säger Anders Andersson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen