Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 oktober

  Potatisodlare hoppas på lönsamma morötter

  Potatisbönderna Markus Levander och Lisa Nes i Böle utanför Piteå satsar på morötter för första gången i år.

  – Vi ser att det finns en efterfrågan på lokalproducerade morötter, säger Markus Levander.

   Markus Levander och Lisa Nes, ägare till Böle potatis.
  Markus Levander och Lisa Nes, ägare till Böle potatis. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Flera handlare har uppmanat Markus Levander och Lisa Nes att börja odla morötter för att möta efterfrågan på morötter från Norrbotten. Sedan tre år tillbaka säljer de potatis under det egna varumärket Böle potatis.

  – Tidigare levererade vi bulkpotatis till andra producenter. Men vi tyckte inte att vi kunde få ut det pris vi ville på det sättet. Så vi bestämde oss för att investera i en förpackningsmaskin och började sälja potatisen direkt till butikerna. Vi blev överraskade över hur stort intresset var, säger Lisa Nes och berättat att de fått bra stöd från både Ica och Coop.

  FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Men efter att hon förra säsongen sorterade 1 200 ton potatis för hand bestämde sig paret för att satsa på en sorteringsmaskin. Den här säsongen kommer maskinen att sortera 1 500 ton potatis och även användas till morötterna.

  – Det var det enda hållbara att investera i en sådan, annars hade vi aldrig orkat fortsätta med det här. Det handlar också om att ge våra barn lust att ta över en dag, då får det inte bli ett alltför slitsamt arbete på gården, menar Markus Levander.

  Morfar började

  Redan hans morfar satsade stort på potatis 1953. Hans föräldrar drev gården några år innan Markus Levander tog över verksamheten 2005.

  – Vi köpte också ytterligare en gård i grannbyn Långnäs för några år sedan.

  Förutom potatis finns det 330 djur på gården som föds upp för köttproduktion. Varje år slaktas cirka 250 djur. En del av köttet säljer de själva i gårdsbutiken och i en potatisbil som de kör runt med. Nu har de börjat med 4 hektar morötter, att jämföra med de 48 hektar som de odlar potatis på. De testar också att sätta en halv hektar rödbetor.

  – Vi räknar med en avkastning på cirka 20-40 ton per hektar så det kan bli ungefär 80-160 ton morötter i år. Men vi får se, det här är väldigt nytt för oss. Potatis kan vi och där laborerar vi mellan nio, tio olika sorter och smakar oss fram vilka som smakar bäst. Det varierar en hel del, förklarar Lisa Nes.

  Potatisen sätts från den 20 maj, medan morötterna såddes en bit in i juni.

  – Tyvärr blev det väldigt varmt direkt efter att vi hade sått dem, så växtskyddsmedlet tog inte riktigt och det blev mycket ogräs. Men trots det verkar morötterna komma fint, säger Lisa Nes.

  Färskpotatisen tas upp kring den 20 juli och i början av augusti är det stor försäljning av mandelpotatis inför surströmmingspremiären den 20 augusti. Innan slutet av september måste all potatis upp ur marken för att inte frysa bort.

  – Vi har en kortare säsong här uppe och får därför mindre skörd per hektar, samtidigt behöver vi använda betydligt mindre växtskyddsmedel. Och både potatisen och morötterna blir fantastiskt goda när de växer under midnattssolen, de får så mycket smak.

  Och smaken är något kunderna är beredda att betala för.

  – Det har visat sig att de är redo att betala mer per kilo för vår potatis. Vi hoppas att det kommer att bli så också för morötterna.

  FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Fakta: Böle potatis

  Ägare: Markus Levander och Lisa Nes

  Bolagsform: Aktiebolag

  Verksamhet: Potatis- och morotsodlare samt köttproduktion.

  Antal anställda: 5 anställda. Hyr även in en del för säsongsarbete.

  Omsättning: 13,9 miljoner kronor

  Resultat: 2,3 miljoner kronor

  Vinstmarginal: 20 procent 2019

  Antal djur: 330. ”Vi köper in kalvar och föder upp dem. Varje år slaktar vi cirka 250 djur.”

  Areal: 420 hektar, varav 48 hektar potatis och 4 hektar morötter. Resten är korn och vall till djuren.

  Maskinpark: Sorteringsmaskin och förpackningsmaskin.

  Storlek på investering: Cirka 1 miljon kronor för en förpackningsmaskin (2018), 1,5 miljoner kronor för ett kyllager (2019) och 4,2 miljoner kronor för en sorteringsmaskin (2020).

  Kalkyl vid investering: ”Investeringen ska ge plus redan första året, återbetalningstid 5-7 år på lånen.”

  Så jobbar vi med hållbarhet: ”Vi har djuren för att få ett kretslopp. Gödsel från dem används till potatis- och morotsodlingen och vi kan växla mellan vall, spannmål, potatis och morötter på markerna. All spillpotatis äter djuren upp. Vi använder Norrmejeriers transporter för att nå ut med potatis och morötter till butikerna. Det innebär att vi minskar transporterna.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen